2014. máj 17.

Giro d'Italia 8. etap - Olive all'ascolana

írta: Solara
Giro d'Italia 8. etap - Olive all'ascolana

Ma Umbriaból indulnak és  Marcheba érkeznek a versenyzők. Mindkét régió dolgozik azon, hogy turizmusban felzárkózzanak  Toszkánához, hiszen itt is rengeteg látnivaló és remek gasztronómia található. Umbria Olaszország zöld szíve, mondják az itt élők. P1030303.JPG Csodás tájakon fognak áthaladni, már csak ezért is érdemes nézni a közvetítést versenyről. Amiért számomra különösen kedves ez a két tartomány, hogy csodálatos olívaligetek találhatók itt, és óriási figyelmet fordítanak a minőségi olívaolaj előállítására. Umbria konyhájáról azt tartják, hogy a földművesek konyhája. Mivel nincs tengerpartja, tradicionális ételei a kertekből és a erdőkből kerülnek ki. Messze földön híres a lencse Castelluccio di Norcia-ból, a norcia-i sertés és vaddisznó hús.P1030346_kicsi.jpg Umbriában a hentesüzletet 'norcineria' néven ismeretesek, és egész Olaszországban azt tartják, hogy a norcia böllérek a legjobb mesterei szakmájuknak. Meg kell még említenem a szarvasgombát, ami gazdagon terem az erdők mélyén, és még számtalan ínyencségről beszélhetnénk. Míg Umbriában szigorúan egyszerű konyha a jellemző, a szomszédos Marcheban szeretik a rafinált, de nem szélsőséges ételeket.

A mai receptem alapja az olívabogyó, népszerű marchei előétel, töltött olívabogyó rántva. Már az ókori római írásokban is beszélnek arról, hogy az olajbogyót étkezés előtt étvágygerjesztőnek ették, vagy az étkezés végén a száj kitisztítására. A receptet az Ascoli Piceno-i Villa Cicchi chefjétől tanultuk, amikor 2012-ben itt vettünk részt egy főzőkurzuson. Kicsit pepecselős, de megéri! Legjobb erre a célra a 'tenera ascolana' fajta bogyó, 1 főre előételként 10db-ot számítanak.

Hozzávalók 6 személyre - 60 db olívabogyó

A töltelékhez:

  • 10 dkg borjúhús
  • 10 dkg sertéshús
  • 10 dkg pulykahús
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál szárzeller
  • 1 hagyma
  • olívaolaj
  • 1 csésze zöldség alaplé
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 tojás
  • szerecsendió, só, bors ízlés szerint

továbbá liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz, és olaj a kisütéshez.

Photo 2014.05.17. 10 38 34.jpg

Olívaolajon megpároljuk a hagymát és a zöldségeket, majd rádobjuk a húst, miután körbesült egy csésze zöldség alaplével felöntözgetjük, fedő alatt egy kb. egy óra alatt puhára főzzük. Közben kimagozzuk a bogyókat. Előtte mossuk le a tartósító levet róla, majd kimagozás után is hideg tiszta vízben tartjuk a töltésig. A magozás technikáját ezen a kis videó felvételen tudom bemutatni.

 

A ragut húsdarálón ledaráljuk, amikor már langyosra hűlt, Hozzá adjuk a tojást, parmezán sajtot, szerecsendiót, ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal. Alaposan összedolgozzuk a masszát, majd betöltögetjük a magok helyébe a bogyókba. Panírozzuk és bő olajban kisütjük.

Íme a folyamatábra:

Photo 2014.05.17. 10 44 51.jpg

Marcheban nagyon népszerű ez az előétel, akár nagy családi ünnepségek alkalmával sem sajnálják a fáradságot, hogy az asztalra kerüljön. Érdemes kipóbálni. 

Photo 2014.05.17. 0 00 39.jpg

 Néhány gondolat még a borokról. Umbria híres vörös bora a Sagrantino (DOCG) amit Montefalco kijelölt területein lehet készíteni. Különleges értékét az adja, hogy nagyon magas a polifenol tartalma, ez maga az életelixír. Helyi fajták Trebbiano, Grechetto és Verdello fehérek, Vernaccia nera vörös szőlő fajta.

Marche is méltán büszke a boraira. A Vinitalyn az egyik legjelentősebb pavilon az övék. Csak néhányat említve Trebbiamo, Pecorino, Verdecchio fehér fajták, Montepulciano, Lacrima vörös fajták. Ha valaki ezen a körnéken jár, ajánlom figyelmébe az Umani Ronchi pincészetet. Nagy múlttal rendelkező pince, kitűnő borokkal és olaszos vendégszeretettel fogadják a vendégeket. 

Mára ennyi volt, holnap Lorien hoz egy zseniális receptet.

 

Szólj hozzá