Tour de serpenyő 2015 - Giro 14.etap. Asparagi alla Veneta
A mai napon egyenkénti időfutam lesz. Treviso-Valdobbiadene útvonalon. Mesés táj, a glera szőlők glédában állnak és figyelik a verseny alakulását. Szerintem Aru szurkolók. Legalább is remélem, mert én neki szurkolok. Ma a Strada del Prosecco-n tekerünk, és itt a helyi szőlőfajta a Glera. A hagyományokat ápolva hoztam egy igazi tradizionális receptet Veneto tartományból. Könnyű, gyors és ízletes. Mivel spárgaszezon van, most a spárgát is spárgával.... :-)
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 kg zöldspárga
- 4 tojás
- extraszűz olivaolaj
- ecet, só, bors ízlés szerint
Elkészítés: Tisztítsuk meg a spárgát, majd főzzük meg enyhén sós vízben. (a zöldspárga hmegtisztítását úgy tanultuk, hogy a spárgát határozottan meghajtjuk, és ahol már keményebb a szára, ott elpattan. az alsó részét eldobtuk. csak a felsőbb, puha részét használtuk fel. A főzés pedig lobogó forró vízben 2-3 perc, és utánna jeges fürdő, hogy megőrizzük a friss spárgaízét a zöldségnek, ne puhuljon el)
Közben főzzük keményre a tojást 10 perc alatt, amikor kihült, tisztítsük meg a héjától, válasszuk szét a fehérjét a sárgájától, majd törjük össze őket egy villa segítségével, majd keverjük össze. Izesítsük sóval, borssal és borecettel ízlés szerint. Tálaljuk a spárgát a tojással. A proscutto semmit nem ront el, azt hiszem. Csak a dekoráció kedvéért...
Ha már Valdobbiadene, és "Strada del Prosecco, mi mást kínálhatnánk hozzá, mint egy igazán jó jéghideg Prosecco-t. Salute! :-)