2015. júl 17.

Tour de serpenyő (France) 2015. 13. szakasz - Midi-Pyrénées - 'Gratin de blettes'

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 13. szakasz - Midi-Pyrénées - 'Gratin de blettes'

 A VELO:HU bejegyzése a tegnapi befutóról:"Az esélyesek harca furcsán alakult. A Plateau-ig természetesen semmi nem történt, ott viszont a hegy közepén szinte minden igazi esélyes támadott (Quintana, Contador, Valverde, Nibali), de úgy tűnt, egyikőjük se gondolta komolyan a dolgot egészen addig, míg Froome meg nem indult kicsivel később. Erre már rövid időre szétszakadozott az esélyesek csoportja is, de pár kontraakció után összezártak és végül együtt értek be a célba, így szinte semmi változás nincs az összetettben. Valverde azért sprintelt egyet a cél előtt, de még igazán komoly időkülönbséget sem tudott kialakítani."  Összetettben Froom vezet majd 3 perccel, de a többiek is ott vannak szorosan a nyomában. Vajon mit hoz a mai Muret és Rodez közötti 198,5km-es verseny? Hová tünt Aru? Forza Nibali! :-)

Amikor véget ér a Tour de Franc-nak, a gasztronómia akkor is több, mint elég ok arra, hogy ellátogassunk  Midi-Pyrénées-be.  Ez  olyan térség, ahol a finom ételek a mindennapi kultúra része. Az innen származó nemes termékek ismertek  Franciaország szerte, mint  pl. a hízott libamáj, a fekete szarvasgomba , a Quercy, a Roquefort, a sáfrány, a lila fokhagyma, a fekete gaszkonyi sertés ... A régió híres az organikus mezőgazdasági termékeiről, 120 termék rendelkezik   hivatalos minőségi címkével.

Egy gyorsan elkészíthető zöldségételt hoztam a midi-pyrénées-i kertekből.

Csőben sült mángold

Hozzávalók / 4 főre
- 1 csokor mángold
- 2 tojás
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1/4 l tej
- 1 doboz főzőtejszín

- 4 gerezd fokhagyma
- 20g vaj
- 100g reszelt ementali sajt
- csipet szerecsendió
- só, bors ízlés szerint

Előkészítés
1. Mossuk meg a mángoldit, és távolítsuk el a szárát.
2. Főzzük a megtisztított zöldséget sós vízben 10 percig, majd lecsepegtetjük,  és nagy darabokra daraboljuk. Egy serpenyőben olvasszunk fel  20g vajat, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a zöld mángoldot
4 Kézsítsünk elő egy túzálló sötőedényt. Helyezzük el benne a  főtt mángoldot, MAjd keverjük össze a tejet, tojást, kukoricakeményítőt, a reszelt sajt felét. Ízesítsük ízlés szerint  sóval, szerecsendióval, borssal. A végén meghintjük maradék reszelt sajttal (50 g).
5. Süssük 35 percig 200 ° C (gáz 6-7) Forrón kinàljuk!

image_60.jpg

Holnap Égigérőpaszulynál a serpenyő.

 

 

Szólj hozzá