Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 9. etap - Valenciai tortilla
Valencia régióban vagyunk, a Földközi-tenger partján. Valencia ismert, mint a "Garden of Spain," - Spanyolország kertje - számos narancsliget, olajfaliget, óriási rizsföldek, és szőlőültetvények, és napjainkban egyre csodálatosabb villák a kertekben óriási medencékkel színesítik.
A mórok 500 éves uralma alatt a kiépült a mzőgazdasági célú víz és csatornarendszer Valenciában, amely nagyban hozzájárult az új növények meghonosításában. Az arabok hozták az articsókát, dióféléket, szárított gyümölcsöket, és a rizst, amely bőségesen növekszik a mocsaras vidéken, közel a Földközi-tengeren. A rizs tömegtermelésében különösen fontos Valencia szerepe, így a felhasználása is itt honosodott meg, legismertebb ételük a Paella. Az arabok által megismert fontos fűszerek a sáfrány, a fahéj és a szerecsendió.
Ma hoztam egy egyszerű valenciai receptet,' Spanish tortilla' - aminek semmi köze a mexikói kukoricalisztből készült lepényhez. Leginkább az olaszok 'frittata'-jával van rokonságban. Ahány ház, annyi frittáta recept.
Hozzávalók (4 személy részére)
- 3 db nagyobb krumpli
- 10 szem kimagozott fekete olívabogyó
- 1 fej édeshagyma
- 1 db édes piros kaliforniai paprika
- 4 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 csésze tej
- olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A krumplit főzzük meg héjastól enyhén sós vízben. tisztitsuk meg és vágjuk fél centis szeletekre. Majd olívaolajon süssük 5 percig a krumplikarikákat. Azután adjuk hozzá a 1/2 cm-es csíkokra felszeltelt paprikát, a felkockázott hagymát és összezúzott fokhagymát. Süssük együtt újabb 5 percig, majd adjuk hozzá az olivát, a tojások és a tej egyvelegét. Sózzuk ízlés szerint. Keverjük át, hogy a krumpli és a tojásos massza összekeveredjen, amikor a tojás megszilárdul, és aranybarna színt kap az alja, egy tányér segítségével fordítsuk át a másik oldalára, és ezt a felét is süssük arany színúre. Melegen tálaljuk!
Holnap Lorien konyhai artizánkodását kisérhatjük figyelemmel!