Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 15. etap - Fabada Asturiana
Egytálétel, az asztúriai konyha hagyományos, Spanyolország szerte kedvelt étele. Elnevezése az asztúriai fabes (magyarul bab) kifejezésből ered. Legjellegzetesebb alapanyagai a fehérbab, a sajátos ízű morcilla (véreshurka-féleség), és egyéb sertéshús-készítmények. Közkedveltségét jellemzi, hogy konzervként is árusítják.
Hozzávalók 4 fő részére:
- 400g fehér szárazbab
- 700f füstölt csülüksonka
- 2 evőkanál olivaolaj
- 150g bacon feldarabolva
- 1 fej vöröshagyma feldarabolva
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- egy csipet sáfránybibeszál
- 1 teáskanál édes paprika
- 1 babérlevél
- 200g véreshurka, (morcilla) szeletelve - jelen esetben magyar véreshurkával helyettesítettem.
A babot előző este áztassuk be egy éjszakára. Tegyük a csülköt egy nagy edénybe, öntsük fel anny vízzel, hogy ellepje és lassú tűzön főzzük puhára. Hagyjuk kihülni, majd csontozzuk ki és daraboljuk 2cm-es kockákra. A főzővízből tegyünk félre 1 litert.
Hevítsük az oaljat egy vastag aljú edénybe, és pirítsuk meg a bacont a hagymával és a fokhagymával 5 percig. Amikor már a hagyma áttetsző lesz, tegyük bele a babot, a felkockázott csülökhúst, a sáfrányt, a paprikát és a babérlevelet. Ízlés szerint ízesítsük.
Öntsük az edénybe a sonka főzővizét, forraljuk fel, ezután a lángot vegyük takarékra és lassú tűzön főzzük puhára a babot. Tegyük hozzá a véres hurkt, és főzzük még 5 percig.
Forrón tálaljuk.
Holnap Mammánál a serpenyő.