2015. sze 06.

Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 15. etap - Fabada Asturiana

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 15. etap - Fabada Asturiana

 

 

Egytálétel, az asztúriai  konyha hagyományos, Spanyolország szerte kedvelt étele. Elnevezése az asztúriai  fabes (magyarul bab) kifejezésből ered. Legjellegzetesebb alapanyagai a fehérbab, a sajátos ízű morcilla (véreshurka-féleség), és egyéb sertéshús-készítmények. Közkedveltségét jellemzi, hogy konzervként is árusítják.

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 400g fehér szárazbab
  • 700f füstölt csülüksonka
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 150g bacon feldarabolva
  • 1 fej vöröshagyma feldarabolva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • egy csipet sáfránybibeszál
  • 1 teáskanál édes paprika
  • 1 babérlevél
  • 200g véreshurka, (morcilla) szeletelve - jelen esetben magyar véreshurkával helyettesítettem.

A babot előző este áztassuk be egy éjszakára. Tegyük a csülköt egy nagy edénybe, öntsük fel anny vízzel, hogy ellepje és lassú tűzön főzzük puhára. Hagyjuk kihülni, majd csontozzuk ki és daraboljuk 2cm-es kockákra. A főzővízből tegyünk félre 1 litert.

Hevítsük az oaljat egy vastag aljú edénybe, és pirítsuk meg a bacont a hagymával és a fokhagymával 5 percig. Amikor már a hagyma áttetsző lesz, tegyük bele a babot, a felkockázott csülökhúst, a sáfrányt, a paprikát és a babérlevelet. Ízlés szerint ízesítsük.

Öntsük az edénybe a sonka főzővizét, forraljuk fel, ezután a lángot vegyük takarékra és lassú tűzön főzzük puhára  a babot. Tegyük hozzá a véres hurkt, és főzzük még 5 percig.

image_70.jpg

Forrón tálaljuk.

Holnap  Mammánál a serpenyő. 

Szólj hozzá