2016. máj 13.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 7 szakasz - Umbria- Ragu di cervo in bianco

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 7 szakasz - Umbria- Ragu di cervo in bianco

Szarvasragu "fehéren"

Unbria Olaszország zöld szive, mondják az umbriaiak ( ezt már biztosan leírtam más bejegyzésekben is) tényleg zöld, tényleg csupa szív, csupa báj.

Szerb Antal írta az Utas és a holdvilág c. művében: „- Umbria egészen más, mint Toszkána – gondolta -, parasztabb, ősebb, szentebb, és mintha egy árnyalattal zordonabb is volna…” továbbá olvashatjuk még, hogy „Nálunk az emberek mindig a völgyekbe építkeztek, a hegyek alá, itt pedig fel a hegyre, a síkság fölé. Vajon miféle ősi ellenség képe élt az alapítók idegzetében, micsoda iszonyat elől menekültek mindig felfelé, a meredek sziklák oltalmába? Ahol a síkságból egy domb nőtt ki, oda mindjárt várost építettek” 

image.jpegNics tengere, ám vadja és földje jó! Így kitünő vadételek Kerülnek itt teritékre. Mindemelett a régió bora is megérdemel egy mondatot. A Sagrantino. Montefalco városának ikonikus bora. Ami első kostolásra inkább fanyar mint inycsiklandó,ám  világ talán leginkább taninngazdag fajtájaként tartják számon. Magas polifenol tartalma miatt az élet eszenciája, az örök  fiatalság van benne. Félre a szintetikus kapszulákkal, napi egy pohárka sagrantino, és máris birtokunkban  a hosszú boldog élet! :-) Most pedig térjünk a tárgyra, mit adjunk enni ma este a fiúknak 210km-es tekerés után. Kell a kalória, jöhet a tészta egy finom szarvasraguval... Chef Lucia Tomassi receptje nyomán...

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600g szarvashús (darálva vagy késsel finom darabkákra feldarabolva)
  • 1 szál zellerszár
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 pohár fehérbor
  • olivaolaj
  • só, bors, csipős paprika ízlés szerint
  • parmezán sajt

Elkészítés: Tegyük egy edénybe a szarvashúst olivaolajjal, adjuk hozzá a finomra aprított zellert és hagymát, a bérlevelet és a fokhagymagerezdeket, - egészbe hagyva, mert ezeket a főzés végén ki fogjuk dobni-  a petrezselyemzöldet apróra feldarabolva, sót, borsot és csípős paprikát.  Piritsuk össze a hozzávalókat, amig a saját leve elpárolog. Adjuk hozzá a bort, és főzzük még 10-15 percig. Ha túl szárazzá válna ragu, adjunk hozzá olivaolajt és vizet.

Rövid csőtésztával kínáljuk, bőven meghintve reszelt parmezánsajttal.

image_1.jpeg

Találkozunk Toscanaban. Holnap Gabánál a serpenyő.

 

Szólj hozzá