2016. júl 24.

Tour de serpenyő (Tuor) 2016. 21 szakasz - Chantilly > Paris, Champs-Élysées

írta: Solara
Tour de serpenyő (Tuor)  2016. 21 szakasz - Chantilly > Paris, Champs-Élysées

Paris-Brest Pâtisserie

"Az összetettben élen álló Chris Froome megtartotta a sárga trikót a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny utolsó előtti, 20. szakaszát követően is, ezzel szinte biztossá vált, hogy megvédi címét. A brit versenyző 2013 és 2015 után harmadszor ér(het) fel a csúcsra." (NS hírek)  A futam kezdetéig van még egy kis idő, pont elkészül a koszorú a győztesnek.

 A recept rövid története: Francia eredetű  híres tészta eredete még mai napig is vitatott kérdés. A leginkább elfogadott változat az lenne, hogy a párisz mellett található Maison Laffite település cukrásza Louis Durand a Paris-Brest-Párizs kerékpárverseny kapcsán ihletet kapott, 1910-ben elképzelt egy pralinéval töltött tészta koronát ami mandulával van díszítve.  Ez a koszorú egy igazi tisztelgés a kerékpárverseny versenyzői előtt. A kerek tészta a kerékpár kerekét szimbolizálja. Szerintem hihető a történet, engem is megihletett. Ezek után lássunk munkához!

Hozzávalók 4 személy részére:

A tésztához:

  •  125ml víz
  • 1 csipet só
  • 50g vaj
  • 100g búzaliszt (BL55)
  • 2 db közepes méretű tojás

A krémhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 125g kristálycukor
  • 125g vaj
  • 2 evőkanál praliné (* ha nem lenne kéznél, találtam rá egy receptet)

A tetejére:

  • 1db tojássárgája
  • 3 marék szeletel mandula
  • porcukor
A tészta elkészítése: tegyük egy edénybe a vizet, a sót és a vajat, majd forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le a tűzről és öntsük bele az összes lisztet egyszerre és egy fakanál segítségével dolgozzuk össze alaposan. Tegyük vissza a tűzhelyre "szárítani". Közepes lángon kavargassuk addig, míg el nem válik a lábas falától és egy gombócba össze nem áll. Tegyük át a tésztát egy keverőtálba és hagyjuk pár percet hűlni. Közben a tojásokat üssük fel egy másik edénybe és kicsit keverjük össze. A tepsi előkészítése: egy kistányér segítségével. kb 20 cm átmérőjű kört rajzolunk egy sütőpapírra. Az előkészített sütőpapírt  rárakjuk egy sütőlemezre.
Közben meghűlt a tészta, egyenként  adjuk hozzá a tojástokat a tésztához és robotgép segítségével alaposan dolgozzuk össze. Akkor jó a tészta, ha gyöngyház fényű.
Ezután a tésztát habzsákba rakjuk (kb. 10-14 mm átmérőjű sima csővel) és az előkészített sütőpapir lemezre, a megrajzolt kör mentén nyomunk egy tésztakarikát. Egy második karikát is nyomunk az előző kör belső feléhez úgy, hogy összeérjenek. A harmadik kört pedig a két tésztakarika találkozásának a tetejére kell nyomni. Majd megkenjük tojássárgával és alaposan megszórjuk  szeletelt mandulával.
180C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranyszínüre sütjük. Ha kész, kivesszük, hagyjuk kihülni. Közben elkészítjük a krémet. A cukrot egy kevés vizzel felolvasztjuk és bugyogós forróra felforrósítjuk. Közben robotgéppel a tojássárgákat összekeverjük, lassú fokozaton keverés közben hozzáadjuk a forró szirupot. Majd erősebb fokozaton továbbkeverjük. Közben hozzáadjuk a vajat és a pralinét. Miutn kihűlt habzsákbe tesszük és cakkos diszítőcsövön keresztül a félbe vágott tésztát megtöltjük.
Porcukorral díszítjük tálaláskor

 

* A mogyoropraliné elkészítése Móra Ferencné szakácskönyve alapján:

Mogyoró-praliné

Hozzávalók:

  • Mogyoró 25 dkg,
  • cukor 25 dkg,
  • csokoládé 15 dkg.

Elkészítése: Huszonöt dkg mogyorót megpörkölünk, ruha között megtöröljük, megőröljük. Azután teszünk bele 15 dkg cukrot, vízzel kis lábasban felforraljuk. Közben 15 dkg csokoládét 10 dkg cukorral megpuhítunk, és közé keverjük a mogyorót."

 


 Ma elköszönönk Franciaországtól, de még vár ránk a spanyol futam, találkozunk a Vueltán! 

Szólj hozzá