Tour de serpenyő (Tuor) 2016. 21 szakasz - Chantilly > Paris, Champs-Élysées
Paris-Brest Pâtisserie
"Az összetettben élen álló Chris Froome megtartotta a sárga trikót a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny utolsó előtti, 20. szakaszát követően is, ezzel szinte biztossá vált, hogy megvédi címét. A brit versenyző 2013 és 2015 után harmadszor ér(het) fel a csúcsra." (NS hírek) A futam kezdetéig van még egy kis idő, pont elkészül a koszorú a győztesnek.
A recept rövid története: Francia eredetű híres tészta eredete még mai napig is vitatott kérdés. A leginkább elfogadott változat az lenne, hogy a párisz mellett található Maison Laffite település cukrásza Louis Durand a Paris-Brest-Párizs kerékpárverseny kapcsán ihletet kapott, 1910-ben elképzelt egy pralinéval töltött tészta koronát ami mandulával van díszítve. Ez a koszorú egy igazi tisztelgés a kerékpárverseny versenyzői előtt. A kerek tészta a kerékpár kerekét szimbolizálja. Szerintem hihető a történet, engem is megihletett. Ezek után lássunk munkához!
Hozzávalók 4 személy részére:
A tésztához:
- 125ml víz
- 1 csipet só
- 50g vaj
- 100g búzaliszt (BL55)
- 2 db közepes méretű tojás
A krémhez:
- 4 db tojássárgája
- 125g kristálycukor
- 125g vaj
- 2 evőkanál praliné (* ha nem lenne kéznél, találtam rá egy receptet)
A tetejére:
- 1db tojássárgája
- 3 marék szeletel mandula
- porcukor
* A mogyoropraliné elkészítése Móra Ferencné szakácskönyve alapján:
Mogyoró-praliné
Hozzávalók:
- Mogyoró 25 dkg,
- cukor 25 dkg,
- csokoládé 15 dkg.
Elkészítése: Huszonöt dkg mogyorót megpörkölünk, ruha között megtöröljük, megőröljük. Azután teszünk bele 15 dkg cukrot, vízzel kis lábasban felforraljuk. Közben 15 dkg csokoládét 10 dkg cukorral megpuhítunk, és közé keverjük a mogyorót."
Ma elköszönönk Franciaországtól, de még vár ránk a spanyol futam, találkozunk a Vueltán!