2016. aug 21.

Tour de serpenyő (Vuelta) 2016. 3 szakasz - Galicia

írta: Solara
Tour de serpenyő (Vuelta)  2016. 3 szakasz - Galicia

Galician-Style Empanada

Sajnos nem láttam a vasárnapi futamot, de olvastam róla egy kis szösszenetet. "Gianni Meersman vasárnap reggel felhívta Kellyt, a feleségét, és jelezte neki, nézze a befutót.  Nem ígért győzelmet, de valahogy érezte, hogy jól fog menni.  Tízszer volt dobogós eddig ebben a szezonban, de nyernie nem sikerült. Ma viszont tökéletes felvezetést kapott az Etixx-től, és meg is nyerte a Vuelta első mezőnyhajrás szakaszát. A Borás Schvarzmann, és az Oricás Cort Nilsen előtt. A piros trikót Kwiatkowski vette át Kennaugh-tól, így a Sky-nál annyira azért nem voltak szomorúak.
Hétfőn 14.45-től jön a folytatás, egy igen érdekesnek tűnő, 1.8 km hosszú, átlagosan majdnem 14%-os hegyi befutós szakasszal." (Hosszabbitas.hu)

Hétfőn még mindig Galiciában, Indulás Marinból, egy 25.000 lélekszámú városból. Tenger és hegyek találkoznak itt és adnak kitünő alapot a gasztronóiához. 176km-es szakaszt a csodálatos helyszín miatt is érdemes követni a televizióban.

Alig vártam, hogy induljon a Vuelta és lehessen egy kicsit kalandozni a spanyol gasztronómiában. Szeretem a spanyol gasztronómia egyszerű, de hibátlan ízeit! Galicia ahol minden lehetséges. Hal és vad és minden ami inycsiklandó. Ma egy empanadat hoztam, Spanyolországban gyakran készítik a családi összejövetelekre. { egy személyes megjegyzés: A grúzok azt tartják, hogy a khachapuri az ő pizzájuk.. Továbbgondolva a képletet, az empanada pedig a  spanyolok khachapurija  :-) ok, csak vicceltem. } 

Sokféleképpen tölthető, de ez jelen esetben egy húsos verziója. Melegen és hidegen is egyaránt fenséges ez a finom húsos pite. Jól bevált recept, bátran ajánlom!  :-)

image2_1.JPG

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • egy csipet cukor
  • 3 csipet só
  • 25 g friss élesztő
  • 90 ml meleg víz
  • 1 dl extraszűz olivaolaj
  • 1 db tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 350 g darált hús
  • Extra-szúz olíva olaj
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 piros, hűsos paprika
  • 1 sárgarépa1
  • 1 közepes spanyol hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 friss ág kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • ½ pohár száraz fehérbor pl. Albariño
  • 2-3 érett paradicsom
  • 2 teaáskanál paradicsomsűrítmény
  • 100 g zöldborsó

Kenéshez 1 kisebb tojás.

 Elkészítés:A tészta hozzávóiból egy rugalmas tésztát gyúrunk, majd egy órára letakarva félretesszük keleszteni, pihentetni, amíg kel, előkészítjük a tölteléket. Majd a megkelt tésztát 2/3-1/3 arányban elosztjuk, a nagyobbikat kör alakúra nyújtjuk, úgy hogy túllógjon a forma szélén a tészta, majd beletöltjük a már elkészített töltrléket.

20160820_105820.jpg

Ezt követően  maradék tésztából nyújtunk egy korongot, befedjük vele a ragut és összenyomkodjuk a széleket. Megkenjük tojással, és az eéőmelegített sütőben 220C-on aranybarnára sütjük kb 30 perc alatt.

image1_1.JPG

 Jó étvágyat hozzá! Holnap Égigérő paszuly blogján keressétek az aktuális receptet.

 

Szólj hozzá