2016. sze 11.

Tour de serpenyő (Vuelta) 2016. 21 szakasz - Madrid

írta: Solara
Tour de serpenyő (Vuelta)  2016. 21 szakasz - Madrid

Callos a la madrileña - Madridi pacal

Szeptember 11.  Madridi befutó

Ismét egy régi tervem, egy eredeti mediterrán pacalkompozició reprodukálása a konyhámban. A receptet Sor Lilianaés Sor Beatriz készíteték egy spanyol főzősa TV csatornán, és nagyon meggyőzőek voltak a számomra, sok száz éven keresztül maradt fent a Ferences Nővérek Kolostorában ez a recept. Hitelességében nem kételkedem. Tehát főjön ma egy szép fazéknyi pacal a győztesnek az elveszített kalóriák pótlására.

Hozzávalók: ,
1,5 kg konyhakész marhapacal
0,5 kg tehén orra
4 sertésláb, köröm
100 g szalonna
1 véres hurka
1 Chorizo kolbász
1 fej fokhagyma + 2 gerezd
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
200 ml olívaolaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál törtpaprika
őrölt fehérbors

1 db babérlevél
½ Chili paprika
2 db szegfűszeg

Elkészítés:
Az első dolog, hogy tisztítsa meg a pacal. Akkir is, ha konyhakész, nem árt neki még egy átmosás. Ehhez hagyjuk két órán át ecetes vízben ázni. Az ecet segít semlegesíteni a szagokat. Majd a feldarabolt pacalt, orrot és malaclábat tegyük egy fazékba, annyi vízzel, hogy ellepje és forraljuk fel. Ezt az első levet amint felforrt, felhabosodott, öntsük le róla és adjunk hozzá újra tiszta hideg vizet, ami ellepi. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a szalonnát, kolbászt és véres hurkát. Az egyik fej vöröshagymába szúrjuk bele a 2 szegfűszeget, ezt is helyezzük a fazékba, valamint az egész fej fokhagymát, babérlevelet, a petrezselyem felét. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint.
Fedjük le, és hagyjuk lassú tűzön főni 2-2 és fél órán keresztül. Amikor kész, távolítsuk el a csontokat, babérlevelet, az egész fej fokhagymát, szalonnát.

Ez után  egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olívaolajat, majd pároljuk meg  az apróra darabolt második fej (még nyers) hagymát, 1 gerezd fokhagymát és a másik felét a petrezselyemcsokornak, felaprítva. Adjuk hozzá a piros paprikát és egy kanál lisztet, majd adjuk az ételhez. Óvatosan kevergetve nagyon alacsony lángon főzzük tovább 20 percig. A kolbászt és a véreshurkát vegyük ki, karikázzuk fel, majd tegyük vissza. Ízlés szerint tegyük csípőssé a csilivel. Ellenőrizzük a sósságát az ételnek, majd tálaljuk.

image_23.jpeg

(A  lenti képen látható verzió csicseriborsóval gazdagítva készült. 25 dkg csicseriborsót egy éjszakára beáztattam, majd megfőztem külön.  Kb 1 órával azután, hogy az összes hozzávaló együtt fő, hozzáadtam az előfőzött csicseriborsót.) 

image_24.jpeg

Szólj hozzá