Al dente

ahogyan mi szeretünk gasztro-túrázni Italiában

2016. aug 25.

Tour de serpenyő (Vuelta) 2016. 6 szakasz - még mindig Galicia

írta: Solara
Tour de serpenyő (Vuelta)  2016. 6 szakasz - még mindig Galicia

Atún con tomate - tonhal paradicsommal

A verseny ezt írták: " Ami a tegnapi útvonalat illeti, a szervezők engedélyeztek egy kis pihenést a karavánnak,  ugyanis Vuelta-szempontból „sík” szakasz következett. Mintegy 118 kilométernyi, kicsit hullámzó út megtétele után az egyetlen komolyabb mászás, a 3-as besorolású Puerto de Marco de Álvare a maga 595 méteres magasságával, ami tulajdonképpen egy fennsík kezdetének is tekinthető, mert nagyjából ezen a szinten maradva haladtak tovább a csodálatos Lugo városig, ahol a befutó volt. Gianni Meersman a Vuelta második mezőnyhajrás szakaszát is megnyerte.
Úgy tűnik, ebben a – szűk – mezőnyben, ő a leggyorsabb.
De mi történt pár száz méterrel a cél előtt?
Volt például két bukás, melynek következtében Steven Kruijswijk ...

Tovább Szólj hozzá

2016. aug 21.

Tour de serpenyő (Vuelta) 2016. 3 szakasz - Galicia

írta: Solara
Tour de serpenyő (Vuelta)  2016. 3 szakasz - Galicia

Galician-Style Empanada

Sajnos nem láttam a vasárnapi futamot, de olvastam róla egy kis szösszenetet. "Gianni Meersman vasárnap reggel felhívta Kellyt, a feleségét, és jelezte neki, nézze a befutót.  Nem ígért győzelmet, de valahogy érezte, hogy jól fog menni.  Tízszer volt dobogós eddig ebben a szezonban, de nyernie nem sikerült. Ma viszont tökéletes felvezetést kapott az Etixx-től, és meg is nyerte a Vuelta első mezőnyhajrás szakaszát. A Borás Schvarzmann, és az Oricás Cort Nilsen előtt. A piros trikót Kwiatkowski vette át Kennaugh-tól, így a Sky-nál annyira azért nem voltak szomorúak.
Hétfőn 14.45-től jön a folytatás, egy igen érdekesnek tűnő, 1.8 km hosszú, átlagosan majdnem 14%-os hegyi befutós szakasszal." (Hosszabbitas.hu)

Hétfőn még mindig ...

Tovább Szólj hozzá

2016. júl 24.

Tour de serpenyő (Tuor) 2016. 21 szakasz - Chantilly > Paris, Champs-Élysées

írta: Solara
Tour de serpenyő (Tuor)  2016. 21 szakasz - Chantilly > Paris, Champs-Élysées

Paris-Brest Pâtisserie

"Az összetettben élen álló Chris Froome megtartotta a sárga trikót a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny utolsó előtti, 20. szakaszát követően is, ezzel szinte biztossá vált, hogy megvédi címét. A brit versenyző 2013 és 2015 után harmadszor ér(het) fel a csúcsra." (NS hírek)  A futam kezdetéig van még egy kis idő, pont elkészül a koszorú a győztesnek.

 A recept rövid története: Francia eredetű  híres tészta eredete még mai napig is vitatott kérdés.  A leginkább elfogadott változat az lenne, hogy a párisz mellett található Maison Laffite település  cukrásza Louis Durand a  Paris- Brest -Párizs kerékpárverseny kapcsán ihletet kapott , 1910-ben  elképzelt egy  pralinéval töltött  tészta koronát ami m ...

Tovább Szólj hozzá

2016. júl 22.

Tour de serpenyő (Tuor) 2016. - 19. szakasz - Rhône-Alpes (Savoie)

írta: Solara
Tour de serpenyő (Tuor)  2016. - 19. szakasz - Rhône-Alpes (Savoie)

FONDUE SAVOYARDE

Közel a vég. Chris Froomeaz élen, 4 perces előnyével már csak a biztonságos beérés a lényeg. Aru szeretne dobogóra állni. Mindent bele!

Ma Albertville-ből indul a mezőny. Itt a hegyekben adja magát egy  autentikus recept, a fondue. A Tour egy remek alkalom, hogy kipróbáljak olyan recepteket, melyek már régóta ott motoszkálnak a fejemben, de még soha nem volt elég erős a motiváció, hogy nekirugaszkodjak.  El lesz msot  a fondue savoyard.Itt a nagy alkalom, próbáljuk ki! Egy kis sajtvadászat, és megvannak az alapanyagok.

A szükséges sajtmennyiség kiszámítása: Általában 20-25 dkg sajt felnőtt személyek esetében fejenként, gyerekekre, kisebb étkű emberekre 15 dkg számolnak.

a képlet: személyek száma X 20dkg sajt, (ami 3 féle ...

Tovább Szólj hozzá

2016. júl 16.

Tour de serpenyő (Tuor) 2016. 14 szakasz - Rhône-Alpes

írta: Solara
Tour de serpenyő (Tuor)  2016. 14 szakasz - Rhône-Alpes

Gratin dauphinois - Az igazi gratin sajt nélkül!

 Tekinsünk rá az állásra a 14. versenynap előtt.  A verseny 2/3-ánál 37 km-es egyéni időfutamot  Tom Dumoulin nyerte,a címvédő Chris Froome tovább növelte előnyét összetettben. A Bourg-Saint-Andéol és La Caverne du Pont-d'Arc közötti pénteki egyéni időfutamon kétség sem férhetett az egyik pireneusi etapot is megnyerő holland versenyző sikeréhez, ugyanis több mint egy perccel előzte meg a második legjobb időt elérő Froome-ot. Összetettben a másidik helyen a holland Bauke Mollema, harmadik helyre a brit Adam Yates érkezett.  A tavaly második kolumbiai Nairo Quintana ezúttal 30. lett több mint háromperces hátránnyal, ezzel összetettben maradt a negyedik, de a különbség egy másodperc híján három percre duzzadt Froome-mal szemben. ...

Tovább Szólj hozzá

2016. júl 14.

Tour de serpenyő (Tuor) 2016. - 12. szakasz - Montpellier

írta: Solara
Tour de serpenyő (Tuor)  2016. - 12. szakasz - Montpellier

Fougasse - a francia focaccia - zöld olívabogyóval és füstölt sópehellyel.

 

" Peter Sagan nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny tizenegyedik szakaszát, amelyen összetettben növelte előnyét a másodikként célba érő Chris Froome. A Carcassonne és Montpellier közötti 164 kilométeres táv vége előtt mintegy 12 kilométerrel a szlovák sprinter és a brit éllovas egy négyfős bolyban meglépett, és ők négyen nagy hajrával négy másodperccel a főmezőny előtt értek célba." Ma a Montpellier és Mont-Ventoux közötti, hegyi befutóval záruló 185 kilométer megtétele vár a mezőnyre, én pedig egy  fougasse receptet hoztam, ami  a franciák lepénykenyere, elsősorban Provence-hoz kötik, de minden régióban sütik. Levél alakúra formázzák sütés előtt. Az olasz focaccia rokona: mind a kettő a ...

Tovább Szólj hozzá

2016. júl 08.

Tour de serpenyő (Tuor) 2016. 7 szakasz - Midi-Pyrénées

írta: Solara
Tour de serpenyő (Tuor)  2016. 7 szakasz - Midi-Pyrénées

Garbure - a tradicionális zöldségleves

 

A mai 162km-es szakasz L’Isle-Jourdain és Lac de Payolle között fut. Klasszikus hegyi szakasz, klasszikus hegyi ételt kíván. Garbure, egy tipikus és hagyományos leves a Pireneusokból, A gascogne-i emberek mindennapi étele. Elkészítési módja házról házra változott, alapanyagai követték az évszakok ciklikusságát, mi terem éppen a földeken, mi van a kamrában. Főbb alapanyagai: Tarbes fehér bab, zöld kelkáposzta, zöldségek és konfittált liba- vagy kacsa alkatrészek. Ehhez a kiadós, ízletes és vitamindús specialitáshoz tökéletesen megy egy szelet parasztkenyér és egy pohár jó bor. Egy nagyon protein-gazdag étel,  különösen télen, a téli munkában sportokban kifáradva jólesik az energia visszapótlása egy tál gőzölgő ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 18.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 11 szakasz - Emiglia Romagna- Modena

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 11 szakasz - Emiglia Romagna-  Modena

Riottás lazactekercs tradicionális modenai balzsamecettel

A tegnapi napról ezt írták a lapok: "Hosszú szökés után az olasz Giulio Ciccone nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny keddi, 10. szakaszát, melyen összetettben a luxemburgi Bob Jungels átvette a vezetést a szintén olasz Gianluca Brambillától. A Campi Bisenzio és Sestola közötti 219 kilométeres etapon a végső sikerre esélyes versenyzők több mint két perc hátránnyal értek célba. A Costa Rica-i Andrey Amador egy másodperccel előzte meg a spanyol Alejandro Valverdét és öttel a két éve győztes olasz Vincenzo Nibalit."  Ma Modena-Asolo között tekernek a fiúk 212km-t. Összetettben Valverde 3. helyen van, Nibali 5. A Giro közepén tartunk éppen. Még minden lehetséges..... az esélylatolgatrások helyett  térjünk a ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 17.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 10. szakasz - Emiglia Romagna

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 10. szakasz - Emiglia Romagna

Torta nera

Ez a recept San Secondo-ból való, Párma tartományából.

image_12.jpeg

Hozzávalók 4-6 fő részére:

  • - 250g liszt
  • - 1 csipet só
  • - 75g cukor
  • - 1/2 tasak sütőpor
  • - 125g vaj
  • - 2 tojássárgája

töltelékhez:

  • - 150g pirított őrölt mandula
  • - 150g cukor
  • - 75g kakaó
  • -  2 tojássárgája
    • - 1 csésze ristretto espresso

 

Készítsünk el a hozzávalókból a linzertésztát oly módon, hogy a lisztet és a száraz hozzávalókat összekeverjük, gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a vajat, az ujjbegyeinket használva, amint morzsás állagú nem lesz,  adjuk hozzá a tojássárgájákat, és addig dolgozzuk össze, amíg rugalmas sima tésztát kapunk. Majd kibélelünk vele egy 26cm átmérőjű sütőformát, oly módon, hogy egy 2-3cm magas ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 13.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 7 szakasz - Umbria- Ragu di cervo in bianco

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 7 szakasz - Umbria- Ragu di cervo in bianco

Szarvasragu "fehéren"

Unbria Olaszország zöld szive, mondják az umbriaiak ( ezt már biztosan leírtam más bejegyzésekben is) tényleg zöld, tényleg csupa szív, csupa báj.

Szerb Antal írta az Utas és a holdvilág c. művében: „- Umbria egészen más, mint Toszkána – gondolta -, parasztabb, ősebb, szentebb, és mintha egy árnyalattal zordonabb is volna…” továbbá olvashatjuk még, hogy „Nálunk az emberek mindig a völgyekbe építkeztek, a hegyek alá, itt pedig fel a hegyre, a síkság fölé. Vajon miféle ősi ellenség képe élt az alapítók idegzetében, micsoda iszonyat elől menekültek mindig felfelé, a meredek sziklák oltalmába? Ahol a síkságból egy domb nőtt ki, oda mindjárt várost építettek” 

image.jpegNics tengere, ám vadja és földje jó! Így kitünő ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 11.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 5 szakasz - Campania -

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 5 szakasz - Campania -

'Carne di maiale con peperoni sott'aceto e patate'

"A háromnapos holland "kiruccanás" és a hétfői pihenőnap után Olaszországban folytatódott Catanzaro és Praia a Mare között, a táv második felében sok rövid, de húzós emelkedővel. A negyedik szakasz össztávja 200 kilométer volt, két harmadik kategóriás emelkedővel nehezítve, a véghajrához közeledve dimbes-dombos terepen." Az olasz Diego Ulissi nyerte  a negyedik szakaszt, amelyen a másodikként célba érő holland Tom Dumoulin visszavette az összetettben élen állónak járó rózsaszín trikót. Az ötödik szakasz során egy a maihoz hasonló 233 kilométeres etap következik Praia a Mare és Benevento között.   

Benevento  városának alapításának története a Homéroszi időkig nyúlik vissza. Azóta folyamatosan lakott terület volt, ...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj Campania Giro Olasz konyha tour de serpenyő

2016. már 15.

Búzacsíramálé

írta: Solara
Búzacsíramálé

A búzacsíramálé készítés  egy misztikus tavaszi varázslat volt számomra, mindaddig, amíg meg nem mutatta egy barátnőm a nagymamától rámaradt receptet. Ez egy  autentikus recept, amit nem szabad feledésbe meríteni, meg kell tanulni, és tovább kell adni! Élet van benne! Tavasz, ébredés, vitaminbomba…. Nosza lássunk neki…..

Ez nem a „gyorsan összedobom” címkével  megjelölt  recept.  Nevelgetni kell a csírát, gondozni kell, vigyázni rá, hogy szépen fejlődjön. Legalább is én így éltem meg. Azt az instrukciót kaptam, hogy rendszeresen naponta többször  át kell öblíteni tiszta vízzel, hosszú időre nem szabad magára hagyni, mert elpusztul. Ezért mikor mentem dolgozni, sapka, sál és vittem magammal mint egy kis állatkát…. ...

Tovább Szólj hozzá

desszert vitaminbomba búzacsíramálé

2016. már 02.

Variációk Khachapurira 2. ( ხაჭაპური ) Imeruli khachapuri

írta: Solara
Variációk Khachapurira 2. ( ხაჭაპური ) Imeruli khachapuri


Elég sok idő telt el az első variáció óta, azóta tervezgetem, hogy kipróbálom a kelt tésztából készült változatot. Eljött az ideje, ma megsütöttem!

A következő khachiapuri imertian, talán a világon az egyik legismertebb, ami Imeruli városából származik. Minden vidéknek megvan a maga khachapurija, mint ahogy bizonyos ételeket nálunk is másképpen készítenek a különböző tájegységeken.

Hozzávalók:

  • kb 400g liszt ( sima és félfogós vegyesen)
  • 1 dl tej
  • 100 g vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 25g élesztő (fél kocka)
  • csipet só

Töltelékhez:  600g sós sajt (pl Anikó) + 1 tojás

olvasztott vaj a tészta megkenéséhez

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, vajat szobahömérsékleten hagytan megpuhulni. ...

Tovább Szólj hozzá

2015. nov 22.

Túrós-mazsolás torta - ფაფუკი კექსი ხაჭოთი

írta: Solara
Túrós-mazsolás torta - ფაფუკი კექსი ხაჭოთი

Ma egy éve, hogy kalandra fel - felszállt a repülőm Grúzia irányába. Fehér folt volt a térképen, csupa titok, csupa rejtély, izgalmas vadregényes távoli ország, ahol egy barátom várt Szent György napra és a születésnapjára. Aggodalommal vegyes kíváncsisággal tele vártam a hajnali landolást a főváros - Tbiliszi - repterén . Megígértem itthon maradt aggódó barátaimnak, hogy óránkét adok életjelet... :-) Kedves és elbűvölő vendégszeretet várt, emberek, akik a legjobbat akarták magukról és szeretett országukról megmutatni.  Hihetetlen gasztronómiai gazdagságot találtam, aminek megismerésére ez az út kevés volt, de remélem lesz még alkalmam továbbképzésen részt venni.

Most ennek az évfordulónak emlékére készítettem ma ...

Tovább Szólj hozzá

túró mazsola desszert Grúz konyha

2015. sze 09.

Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 17. etap ) - Patatas a la importancia (spanyol burgonygratin)

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 17. etap ) - Patatas a la importancia (spanyol burgonygratin)

A keddi szünnap után, szerdán Burgos környékén 38,7 kilométeres egyéni időfutam vár a mezőnyre. Személyes kedvencem Fabio Aru 1 másodperc hátránnyal áll összetettben a második helyen.  Rafael Majka szorosan a nyomában. Hajrá fiúk!

Burgos  jó állapotban fennmaradt középkori város Castilla y Leon tartományban. Híres 13. században épült gótikus  katedrálisáról amely az UNESCO világörökség része, az El Camino de Santiago egyik fontos állomása.

Egy spanyolország szerte népszerű és egyszerű ősi receptet hoztam ma.

Patatas a la importancia -

Hozzávalók (4 személyre)
◾6 közepes burgonya
◾2 gerezd fokhagyma
◾egy csokor petrezselyemzöld
◾liszt
◾2 tojás
◾Extraszűz olivaolaj   ( a burgonya megpirítására )
...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj spanyol konyha tour de serpenyő

2015. sze 06.

Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 15. etap - Fabada Asturiana

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 15. etap - Fabada Asturiana

 

 

Egytálétel, az asztúriai  konyha hagyományos, Spanyolország szerte kedvelt étele. Elnevezése az asztúriai   fabes (magyarul bab) kifejezésből ered. Legjellegzetesebb alapanyagai a fehérbab, a sajátos ízű morcilla (véreshurka-féleség), és egyéb sertéshús-készítmények. Közkedveltségét jellemzi, hogy konzervként is árusítják.

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 400g fehér szárazbab
  • 700f füstölt csülüksonka
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 150g bacon feldarabolva
  • 1 fej vöröshagyma feldarabolva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • egy csipet sáfránybibeszál
  • 1 teáskanál édes paprika
  • 1 babérlevél
  • 200g véreshurka, (morcilla) szeletelve - jelen esetben magyar véreshurkával helyettesítettem.

A babot előző este ...

Tovább Szólj hozzá

2015. aug 30.

Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 9. etap - Valenciai tortilla

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 9. etap - Valenciai tortilla

 

Valencia régióban vagyunk , a Földközi-tenger partján . Valencia   ismert, mint a " Garden of Spain , " - Spanyolország kertje -    számos narancsliget , olajfaliget , óriási   rizsföldek , és szőlőültetvények , és napjainkban egyre csodálatosabb villák a kertekben óriási  medencékkel színesítik .

A mórok   500 éves uralma alatt  a kiépült a mzőgazdasági célú víz   és csatornarendszer Valenciában , amely nagyban hozzájárult az új növények meghonosításában.  Az arabok hozták az   articsókát, dióféléket, szárított gyümölcsöket , és a rizst , amely bőségesen növekszik   a mocsaras vidéken, közel a Földközi-tengeren. A   rizs tömegtermelésében  különösen fontos Valencia szerepe, így a felhasználása ...

Tovább Szólj hozzá

2015. aug 24.

Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 3. etap - Ajo blanco

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 3. etap - Ajo blanco

Még mindig Malagában vagyunk. Ma  Mijas > Málaga között zajlik a verseny közel 165km-en keresztül. Vasárnap a kolumbiai Esteban Chaves nyerte meg a futamot, az igazán nagy esélyesek nem mutatták még meg magukat. 

Amikor készültem, még tikkasztó hőség volt, és nagyon jól esett egy hideg leves, amihez még a gázt sem kell meggyújtani. Ízek, illatok, textúrák mámorító kavalkádja, egyszerúen nem lehet abbahagyni amíg van a tálban :-)

Hozzávalók / 4 főre
- 150g blansírozott mandula
- 150g rusztikus kenyér
- 100 ml jó minőségű   olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint néhány evőkanál fehérborecet
- 1l hidegvíz
- 1 fürt szőlő
- csipet só


image_64.jpg

Ha szükséges blansírozzuk a mandulát, majd pirítsuk meg enyhén. ...

Tovább Szólj hozzá

2015. júl 23.

Tour de serpenyő (France) 2015. 18. szakasz - Provance - Poulet a la provancale

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 18. szakasz - Provance - Poulet a la provancale

A VELO.HU oldal jelentése a 17. szakasz után. " Drámákkal teli, forró szakaszt láthattunk az Alpokban. Olyan nyert, aki nem számít igazi hegyi menőnek, de mégis 60 km-t tudott szökésben lenni ezen a kőkemény terepen. Feladta ma az amerikai kerékpársport nagy reménysége és elesett Contador, ezzel újabb két percet vesztett összetettben.  A szerdai győztes, Simon Geschke (Giant-Alpecin) végigbőgte örömében a sajtótájékoztatót és elmondta, 15 évet várt erre a pillanatra. Ez volt karrierje harmadik győzelme. Előtte le a kalappal a szakaszgyőzelemért, Froome (Team Sky) és Quintana (Movistar) pedig tovább növelték előnyüket vetélytársaik előtt. Nibali (Astana) erős volt, de nem az, akit tavaly láthattunk. Emlékezetes nap volt ...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj provance francia konyha tour de serpenyő

2015. júl 17.

Tour de serpenyő (France) 2015. 13. szakasz - Midi-Pyrénées - 'Gratin de blettes'

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 13. szakasz - Midi-Pyrénées - 'Gratin de blettes'

 A VELO:HU bejegyzése a tegnapi befutóról:"Az esélyesek harca furcsán alakult. A Plateau-ig természetesen semmi nem történt, ott viszont a hegy közepén szinte minden igazi esélyes támadott (Quintana, Contador, Valverde, Nibali), de úgy tűnt, egyikőjük se gondolta komolyan a dolgot egészen addig, míg Froome meg nem indult kicsivel később. Erre már rövid időre szétszakadozott az esélyesek csoportja is, de pár kontraakció után összezártak és végül együtt értek be a célba, így szinte semmi változás nincs az összetettben. Valverde azért sprintelt egyet a cél előtt, de még igazán komoly időkülönbséget sem tudott kialakítani."  Összetettben Froom vezet majd 3 perccel, de a többiek is ott vannak szorosan a nyomában. Vajon mit hoz a mai Muret ...

Tovább Szólj hozzá

2015. júl 11.

Tour de serpenyő (France) 2015. 8. szakasz - Bretagne - a sós karamell

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 8. szakasz - Bretagne - a sós karamell

A 7. szakasz után leírhatjuk: 'Végre egy szakasz ami után leírhatjuk: nem történt semmi.
A mezőny megúszta rossz idő és bukások nélkül, ez az elmúlt napok fényében igencsak jó hír." 
A mai futam Rennes és Mûr-de-Bretagne közötti 181km-es szakaszon zajlik majd, Kiváncsian várjuk a mai fejleményeket.

Franciaország legnyugatibb csücskében járunk. Fő tevékenység a mezőgazdaság, halászat, turizmus. A helyi konyha szilárdan támaszkodik a helyi élel­miszerekre. He­lyi szõlõbõl készült bor nincs, de az almabor (cidre) népszerû. Gasztronómiája sokszinű, a tenger kínálta alapanyagok széles választékán túl a föld kincseit is sokszinűen használják. Egy érdekes, finom ám igen addiktív dolgot fedeztem fel a receptek között. Ez a ...

Tovább Szólj hozzá

2015. júl 06.

Tour de serpenyő (France) 2015. 3. szakasz - Stoemp rákfarokkal

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 3. szakasz - Stoemp rákfarokkal

Belgiumban vagyunk a 3. versenynapon, az élen Cancellara, de még bármi lehetséges... Nézzük inkább mit adhatunk itt enni a fiúknak.  A belga konyha fogásai közül egy klasszikust választottam, ezt azonban  Lorien 2012 postjában ( itt ) már elkészítette, ezért egy újragondolt változatot készítettem el.

A STOEMP egy hagyományos belga 'comfort food' - tört krumpli dúsítva zöldségekkel, vagy egyéb finomságokkal. A krumplipüré a világ egyik legnagyobb találmánya, sajnos nem őrzi feltalálója nevét az utókor.  Most egy rákkal és sült krumplival megbolondítva próbáltam ki, így is több mint finom!!!!

( a comfort foodról Égigérő paszuly tollából ( itt ) már olvashattunk egy korábbi postban)

Hozzávalók 4 fő részére: 

...
Tovább Szólj hozzá

Belgium tour de serpenyő

2015. máj 31.

Tour de Serpenyő 2015 - Giro 21. etap - Salsa verde

írta: Solara
Tour de Serpenyő 2015 - Giro 21. etap  - Salsa verde

Utolsó nap, elköszönünk Olaszországtól. Az idén is izgalmas és szép verseny volt.   Azt utolsó etapon hagyományosan nem történik semmi ami az összetett sorrendjét befolyásolná. Contador megőrizte összetettben az első helyét, Aru a második, aki a 20. szakaszon első helyezett lett. Várhatóan az élen már nem lesz változás a sorrendben, de azért ne kiabáljuk el....

Torinóból indul az utolsó napon a mezőny és Milánóban van a befutó. Ezúttal egy klasszikus piemonti receptet hoztam. 

Hozzávalók: 

- 2 csokor petrezselyemzöld

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 főtt tojás sárgája

- 2 szelet olaj alatt eltett szardella, lecsepegtetve ésszálkátalanítva

- 10 db só alatt eltett kapribogyó lemosva a sótól

- 100g zsemlemorsza

- 2 ...

Tovább Szólj hozzá

2015. máj 23.

Tour de serpenyő 2015 - Giro 14.etap. Asparagi alla Veneta

írta: Solara
Tour de serpenyő 2015 - Giro 14.etap. Asparagi alla Veneta

A mai napon egyenkénti időfutam lesz. Treviso-Valdobbiadene útvonalon. Mesés táj, a glera szőlők glédában  állnak és figyelik a verseny alakulását. Szerintem Aru szurkolók. Legalább is remélem, mert én neki szurkolok. Ma a Strada del Prosecco-n tekerünk, és itt a helyi szőlőfajta a Glera. A hagyományokat ápolva hoztam egy igazi  tradizionális receptet Veneto tartományból. Könnyű, gyors és ízletes. Mivel spárgaszezon van, most a spárgát is spárgával.... :-) 

Hozzávalók 4 személyre:

- 1,2 kg zöldspárga

- 4 tojás

- extraszűz olivaolaj

- ecet, só, bors ízlés szerint

image_52.jpg

Elkészítés: Tisztítsuk meg a spárgát, majd főzzük meg enyhén sós vízben. (a zöldspárga hmegtisztítását úgy tanultuk, hogy a spárgát ...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj Veneto Olasz konyha