2012. feb 20.

Caffè Meletti V1.0

írta: Solara
Caffè Meletti V1.0

Ha Olaszországról beszélgetünk, mindenkinek eszébe jut a egy jó kávé emléke, egy jó hangulatú kis bár egy szűk utcácskában vagy a főtéren...... ahol azt a felejthetetlen kávét ittuk..... Tehát amikor a gasztro túrát tervezzük, a kávé is bekerül a programba többször is. Ami már biztos, meghívtak bennünket egy csésze kávéra Olaszország egyik legrégebbi kávézójába, Ascoli Piceno város központjába a Caffe Melettibe. Kicsit utána olvastam a helynek, hogy kellő áhítattal kortyoljam majd a forró fekete nedűt.

2011 március 12.-én Olaszország megünnepelte egyesülésének 150.-ik évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyon sok kiadvány megjelent. Pl a 'Locali storici d'Italia' - amely 150 olyan helyet - köztük kávéház, étterem, szálloda - mutat be, ami a 150 év alatt beírta magát a történelemkönyvekbe. Köztük van a Meletti Kávéház is.

Mit tudhatunk róla? Az Ascolira vonatkozó új elképzelések és ötletek szülőhelye, a város társalgója, valamint évtizedeken keresztül a Szenátus központja volt. Itt gyűlt össze az előkelőség és értelmiség. Vittorio Emanuele király kétszer is ellátogatott ide inkognitóban 1908-ban és 1910-ben a híres ánizslikőrjük miatt, majd megadta a Királyi Ház beszállítója címet számukra. Mascagni itt kezdte el írni a Lodoletta című operáját, de megfordult itt többek között Hemingway, Sartre és még számtalan híres ember. Ki tudja hány mesének, képnek és szonettnek volt már ihletője ez a hely, arról nem is beszélve, hogy bennünket mire fog inspirálni ......? :-)

Szólj hozzá