Al dente

ahogyan mi szeretünk gasztro-túrázni Italiában

2012. feb 28.

Kézműves olívaolaj

írta: Solara
Kézműves olívaolaj

Mi a különbség az ipari és a kézműves olaj között? Ránézésre ennyi:

Sajnos itt csak a színét tudom megmutatni, de már ebből is érzékelni lehet, hogy micsoda minőségi különbség van közöttük. Annyi fontos apró összetevője van annak, hogy mitől rendkívüli az itt termelt olaj. Mindenekelőtt a hagyomány. 1155-ből van az első írott emlék az itt termelt olívaolajról. Szóval elég régóta kísérleteznek ezzel a dologgal, az eredmények pedig egyenesen bíztatóak. :-) A fák életkora 100 év, 400 év, a legidősebbek 600 évesek. Mennyi mindent láthattak ezek a matuzsálemek már!

Tovább Szólj hozzá

2012. feb 26.

Abruzzo - őszi élmények - arrosticini

írta: Solara
Abruzzo - őszi élmények - arrosticini

Túránk második fele Abruzzo tartomány konyhájának megismerésére szerveződik. Ebbe már volt szerencsénk belekóstolni tavaly ősszel, amikor olívaszüretre érkeztünk ide. Ez erősítette meg a már tervbe vett Marchei utat, kiegészítve Abruzzoval. Olyan rendkívül szívélyes vendéglátásban volt részünk az ott töltött néhány napban, amit azok a helyek tudnak, amelyeket még nem rontott meg a turisták inváziója, tiszta szívből a legjobbat adják a vendégnek. Pianellában voltunk olívaszüreten. Ez a település Pescara magasságában van kb. 20 km-re a tengertől. Házigazdánk –Max- tematikus terv szerint vezetett be a helyi kulinária titkaiba. Az első este a Margherita 2 Arrosticini étterembe mentünk. Rendkívül egyszerű, rusztikus berendezésű, ...

Tovább Szólj hozzá

abruzzo arrosticini

2012. feb 22.

Étteremajánló - La Corte - Bussolengo (VR)

írta: Solara
Étteremajánló - La Corte - Bussolengo (VR)

Van egy nagyon hangulatos étterem, pizzéria Bussolengoban, Veronához közel, ahová visszavágyom, mióta először ettem itt. Egy barátnőm javasolta, hogy itt ebédeljünk, amikor a közelben kirándultunk. Ő jól ismerte a helyet, és nekem sem okozott csalódást, rögtön megkedveltem a családias légkörű, barátságos éttermet, ahol a pincérek mindig úgy mosolyognak az emberre, mintha törzsvendég lenne. A kiszolgálás gyors és precíz, az árak elfogadhatóak, az ízek pedig mennyeiek. :-) Később, más alkalommal, más társaságban visszatértem ide, még mindig kiállta a próbát. Kifogástalan a rizottójuk! Nekem ebben a kategóriában ők a csúcstartók! Olyan, hogy amikor eszem, arra kell gondolni, hogy most senki ne szóljon hozzám, és ne fogyjon még ...

Tovább Szólj hozzá

utazás étterem verona risottó

2012. feb 21.

Caffè Roen - egy pillanat illata

írta: Solara
Caffè Roen - egy pillanat illata

Tegnap a régi idők kávéjáról, kávéházáról írtam. Most gasztro túránk egy újabb tervezett állomásáról tervezgetek, ami a jelen kor aktuális kávézási szokásait, ízlését igyekszik kielégíteni. Affiban található a Bendinelli cég, ahová utolsó előtti napon tervezzük érkezni. A hosszú túra finisében, a "megterhelő és komoly erőforrásokat igénylő" Vinitaly-nap előtt, szükség van egy kis erőgyűjtésre. :-) Nagyon kedvesen fogadták látogatási szándékunkat,  mi pedig ennek roppant örülünk. Elképzelni nem tudom, milyen lehet egy kávépörkölő üzem belülről! Ami fontos, nagyon kell majd sietni, mert több mint 500km utat kell aznap megtennünk. Mindenesetre komoly előtanulmányokat folytatok a kávéról, hogy legalább kérdezni ...

Tovább Szólj hozzá

kávé vinitaly

2012. feb 20.

Caffè Meletti V1.0

írta: Solara
Caffè Meletti V1.0

Ha Olaszországról beszélgetünk, mindenkinek eszébe jut a egy jó kávé emléke, egy jó hangulatú kis bár egy szűk utcácskában vagy a főtéren...... ahol azt a felejthetetlen kávét ittuk..... Tehát amikor a gasztro túrát tervezzük, a kávé is bekerül a programba többször is. Ami már biztos, meghívtak bennünket egy csésze kávéra Olaszország egyik legrégebbi kávézójába, Ascoli Piceno város központjába a Caffe Melettibe. Kicsit utána olvastam a helynek, hogy kellő áhítattal kortyoljam majd a forró fekete nedűt.

2011 március 12.-én Olaszország megünnepelte egyesülésének 150.-ik évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyon sok kiadvány megjelent. Pl a 'Locali storici d'Italia' - amely 150 olyan helyet - köztük kávéház, étterem, ...

Tovább Szólj hozzá

2012. feb 18.

Vinitaly 2012 - előzetes

írta: Solara
Vinitaly 2012 - előzetes

Tavaszi gasztro-túránkat próbáljuk úgy időzítjük, hogy érinteni tudjuk a veronai borkiállítást, a Vinitaly-t. Természetesen első dolgunk, hogy meglátogassuk a magyar kiállítókat, amennyiben képviseli valaki a magyar borokat Európa egyik legrangosabb kiállításán. 2010-ben a katalógusban találtunk magyar pincét, de a megjelölt helyen egészen mások volta, magyarokat nem találtunk. A 2011-es katalógusban egyetlen nevet fedeztünk fel, a Szeremley Birtokot, természetesen ott kezdtünk. A szívélyes fogadtatás és a remek borok megalapozták a vásár vidám vizitjét. Remélve, hogy ebben az évben több magyar borház is megjelenik ezen a neves rendezvényen, szinte naponta ellenőrizzük a kiállítás honlapját. A mai napig még nem tették közzé a ...

Tovább Szólj hozzá

utazás vinitaly borok

2012. feb 17.

Főzőtúra v6.0

írta: Solara
Főzőtúra v6.0

Márciusban hatodik alkalommal megyünk Olaszországba főzőtúrára, ahol egy-egy régió konyháját, hagyományait és történelmét ismergetjük. Ebben az évben Marche és Abruzzo régiókra esett a választásunk. Annyi jót halottunk már erről a vidékről, hogy személyesen is meg kell győződni, valóban így van-e. Illetve Abruzzoban már szereztünk némi személyes élményt ősszel, amikor egy olívaszüreten vettünk részt, de erről majd később szeretnék részletesen írni. Mindenképpen erősítette szándékunkat, hogy ide térjünk vissza idei utunk során.

Röviden bemutatom "társaságunkat", ami két fő aktív tagot számlál, lelkesen és elkötelezetten főzzük az olasz konyha remekeit. Mivel a főzésben nem vagyunk kezdők, és imádunk ...
Tovább Szólj hozzá

utazás gasztronómia