2014. ápr 02.

Második főzőlecke - húst hússal

írta: Solara
Második főzőlecke - húst hússal

Oktatásunk húsételekkel folytatódik ma a La Pergolában. A szokásos kávézás után kezdünk a mindig tiszta konyhában. Az alapanyagok előkészítése után ezeknek az ételeknek az elkészítése sem tűnik bonyolultnak, csak kicsivel több időt igényelnek a hús miatt. A chefünk arra tanít, hogy ha nem saját kezűleg készítjük a hozzávalókat csak a legjobb minőségű anyagokat szerezzük be, de azokat bátran használjuk, mert sok időt spórolhatunk vele. A mai alapanyagok között van szopós bárány húsa és belsőségei, szeletelt borjúlábszár csonttal és tisztított előfőzött pacal. Az előkészített zöldségek között szerepel az articsóka, zöldborsó, friss menta, rozmaring és a só alatt tartósított kapribogyó is. Megtanuljuk a pacal helyi paradicsomos változatát, a 'trippa romana'-t,, amelynek elmaradhatatlan fűszere a zöld menta, és egy jóval könnyebb étel készül belőle, mint a hazai. 

image_9.jpgA következő étel az 'osso bucco' ami egy szép szelet borjúlábszár középen a velős csonttal, római recept szerint zöldborsóval összepárolva.

image_10.jpg  A harmadik húsételünk a 'coratella' névre hallgató báránybelsőségekből készült articsókával és fehér borral. Számunkra kedves az articsóka, sajnálatos, hogy Mátyás király udvarában még bőszen használták, majd száz évekre lefelejtették.

image_11.jpgA végére maradt a Bárány Vadász módra - avagy  'abbacchio alla cacciatore'. A zsenge bárány gyorsan készen van, kiválóan illik hozzá a rozmaringos sült burgonya. Kívánságunkra egy frascati bort kóstoltunk a húsok mellé, ami Kron nevű merlot és sangiovese házasítás, kiváló kísérője volt ezeknek az ételeknek. image_12.jpg

Délután mesterünkkel felkerestünk egy környékbeli frantoio-t, a Iannotta olívaolaj üzemet. Néhány magas hegy szerpentinjén áttekeregve egy valódi ékszerdobozra leltünk. 

image_13.jpg

A biotermesztésű olívaolaj mellett számtalan lekvárt, zöldségkrémet és ízesített olívaolajat is készítenek. A legvégén a fel nem használt olajból szappan készül, amit illatosítanak pl. levendulával. Nem csak kóstoltunk, hanem be is vásároltunk a narancsméztől a citromlekvárig, és végre megtanultuk, hogyan kell tartósítási az olívabogyókat, ha az otthoni néhány fánk ön bőséges lesz a termés az idén. 

 

image_14.jpg

Szólj hozzá