2014. júl 06.

Tour de serpenyő 2014. 2. szakasz - Roast beef with yorkshire pudding and gravy

írta: Solara
Tour de serpenyő 2014. 2. szakasz - Roast beef with yorkshire pudding and gravy

Ma vasárnap van, még angol földön tekernek a fiúk.  201km a mai szakasz, az út végén jár a fiúknak a bőséges vasárnapi ebéd, főzzünk hát valami finomat.

 Westward Ho! Bideforban élő barátnőmhöz fordultam segítségért, mit főzne ami autentikus és finom. Szinte gondolkodás nélkül vágta rá: Roast beef with yorkshire pudding and gravy.

Ok, lássunk neki. Egy kis történelem. Húst régen keveset fogyasztottak az emberek, különösen a szegényebb réteg, a vasárnapi ebéd ezért a hét főétkezése volt, ezt hívták Sunday roast-nak. A yorkshire pudding eredetileg előételként fogyasztották, a sült hús szaftjába mártogatták, hogy könnyeben elérjék a jóllakottság érzését. Ma ez a sós palacsintatészta féléből készült felfújt elmaradhatatlan társa a marhasültnek, kiváló ízharmóniát ad a hús szaftjából készült szósszal.

  • Hozzávalók: 15 dkg liszt, 4 tojás, 2 dl tej, olaj, só

Elkészítés

  1. Tészta: a lisztet a sóval tojásokkal elkeverjük, majd több részletben a tésztához öntjük a tejet A tészta legyen csomómentes és tejszín-sűrűségű.
  2. A muffinsütőt kiolajozzuk, majd a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük néhány percre.
  3. Amikor az olaj átforrósodott, kivesszük a muffinformát a sütőből és a mélyedéseket félig megtöltjük a tésztával. Visszatesszük a sütőbe, és kb 20-25 percig barnára sütjük.fotó 2_1.JPGA yorkshire pudding úgy tökéletes, ha magasra puffad (kb 10 centire) és a közepén egy kis mélyedés keletkezik (ide kell majd önteni a mártást). Sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert akkor összeesik a tészta.

Angol marhasült készítése

A hús kiválasztása fontos, ez alkalommal hátszínre esett a választásunk, olyan darabot kerestünk, ami márványosan beszőtt a zsíroktól, ez nagyon finomra fog sülni. 

  1. A húst szobahőmérsékletre hagytuk felmelegedni egy óra alatt.
  2. Közvetlenül sütés előtt olívaolajjal bedörzsöltük, sóztuk, borsoztuk. Majd egy  tepsibe sárgarépát, szárzellert és egy kisebb fej hagymát összevágtunk, erre az ágyra helyeztük és a sütőbe tettük.
  3. 20 percig sütöttük, majd 190 fokra lekapcsoltuk a sütőt.
  4. Sütési idő: 20 perc fél kilóként. A kiszámolt időhöz hozzáadunk 10-30 percet, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a húst (azaz 10 perc rare, 20 perc - medium, 30 perc – well done).
  5. Amikor a hús ízlésünk szerint átsült, kivettük a sütőből, kivettük egy meleg tányérra, majd lazán leborítottuk fóliával, és meleg helyen tartottuk.
  6. Minimum 20 percig kell pihentetni – miközben elkészítettük a yorkshire pudding-ot és a barna mártást.
  7. Mártás (gravy) készítése: a hús sütése folyamán keletkezett szaftot és a hússal együtt sült zöldségeket botmixerrel pépesítettük. Egy edényben kevés vajon egy kiskanál lisztet megpirítottunk, majd az előkészített pépet belekevertük. Néhány percig forraltuk. Hozzáadtuk a pihenő húsból kifolyó lét is. ebből egy nagyon finom szósz kerekedett.
  8. Kerek egésszé a történetünk a sült zöldségekkel együtt vált. Ha ilyen ebéd várja a fiúkat is, lesz energia tekerni a továbbiakban is.

fotó5.jpg

 A holnapi receptet Mamma hozza

Szólj hozzá