Tour de serpenyő 2014. 2. szakasz - Roast beef with yorkshire pudding and gravy
Ma vasárnap van, még angol földön tekernek a fiúk. 201km a mai szakasz, az út végén jár a fiúknak a bőséges vasárnapi ebéd, főzzünk hát valami finomat.
Westward Ho! Bideforban élő barátnőmhöz fordultam segítségért, mit főzne ami autentikus és finom. Szinte gondolkodás nélkül vágta rá: Roast beef with yorkshire pudding and gravy.
Ok, lássunk neki. Egy kis történelem. Húst régen keveset fogyasztottak az emberek, különösen a szegényebb réteg, a vasárnapi ebéd ezért a hét főétkezése volt, ezt hívták Sunday roast-nak. A yorkshire pudding eredetileg előételként fogyasztották, a sült hús szaftjába mártogatták, hogy könnyeben elérjék a jóllakottság érzését. Ma ez a sós palacsintatészta féléből készült felfújt elmaradhatatlan társa a marhasültnek, kiváló ízharmóniát ad a hús szaftjából készült szósszal.
- Hozzávalók: 15 dkg liszt, 4 tojás, 2 dl tej, olaj, só
Elkészítés
- Tészta: a lisztet a sóval tojásokkal elkeverjük, majd több részletben a tésztához öntjük a tejet A tészta legyen csomómentes és tejszín-sűrűségű.
- A muffinsütőt kiolajozzuk, majd a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük néhány percre.
- Amikor az olaj átforrósodott, kivesszük a muffinformát a sütőből és a mélyedéseket félig megtöltjük a tésztával. Visszatesszük a sütőbe, és kb 20-25 percig barnára sütjük.A yorkshire pudding úgy tökéletes, ha magasra puffad (kb 10 centire) és a közepén egy kis mélyedés keletkezik (ide kell majd önteni a mártást). Sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert akkor összeesik a tészta.
Angol marhasült készítése
A hús kiválasztása fontos, ez alkalommal hátszínre esett a választásunk, olyan darabot kerestünk, ami márványosan beszőtt a zsíroktól, ez nagyon finomra fog sülni.
- A húst szobahőmérsékletre hagytuk felmelegedni egy óra alatt.
- Közvetlenül sütés előtt olívaolajjal bedörzsöltük, sóztuk, borsoztuk. Majd egy tepsibe sárgarépát, szárzellert és egy kisebb fej hagymát összevágtunk, erre az ágyra helyeztük és a sütőbe tettük.
- 20 percig sütöttük, majd 190 fokra lekapcsoltuk a sütőt.
- Sütési idő: 20 perc fél kilóként. A kiszámolt időhöz hozzáadunk 10-30 percet, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a húst (azaz 10 perc rare, 20 perc - medium, 30 perc – well done).
- Amikor a hús ízlésünk szerint átsült, kivettük a sütőből, kivettük egy meleg tányérra, majd lazán leborítottuk fóliával, és meleg helyen tartottuk.
- Minimum 20 percig kell pihentetni – miközben elkészítettük a yorkshire pudding-ot és a barna mártást.
- Mártás (gravy) készítése: a hús sütése folyamán keletkezett szaftot és a hússal együtt sült zöldségeket botmixerrel pépesítettük. Egy edényben kevés vajon egy kiskanál lisztet megpirítottunk, majd az előkészített pépet belekevertük. Néhány percig forraltuk. Hozzáadtuk a pihenő húsból kifolyó lét is. ebből egy nagyon finom szósz kerekedett.
- Kerek egésszé a történetünk a sült zöldségekkel együtt vált. Ha ilyen ebéd várja a fiúkat is, lesz energia tekerni a továbbiakban is.
A holnapi receptet Mamma hozza