2014. júl 10.

Tour de serpenyő 2014. 6. szakasz - Tarte au chaource et aux poireaux

írta: Solara
Tour de serpenyő 2014. 6. szakasz - Tarte au chaource et aux poireaux

A vesekőmentesítő kockaköves szakasz után ma Champagne-Ardenne régióba érkezik a csapat. Arras-tól Reims-ig 194km-t kell megtenniük, mesés tájákat átszelve. Remélem, ma az időjárás egy kicsit együttérzőbb lesz a versenyzőkkel, a tegnapi nap elég gonoszra sikerült. A nap vesztese a címvédő Christopher Froome újabb esések miatt feladta a versenyt, a már korábban sérült csuklójára esett. Nibali  növelte az előnyét Alberto Contador  előtt.  A szakaszt Lars Boom  nyerte. Ma és holnap a francia pezsgő vidékén kanyarog a karaván. Champagne-Ardennek, kihagyhatatlan úticél a borkedvelők számára, ezért szívesen keresgéltem a receptek között. Mindemelett ebből a régióból ered a  pezsgő, amit egyszer meg kell kóstolni ott a helyszínen is. Champagne borvidék pincéinek látogatása és a kóstolás kötelező program. Rengeteg látnivaló várja az ide látogató vendégeket, Reims több kulturális kinccsel is büszkélkedhet, mely az Unesco Világörökségének része: a Tau Palota, a Saint-Rémi Bazilika,  és természetesen a Reims-i Katedrális,  Charleville-Mézières városában található az Arthur Rimbaud Múzeum, amely szintén felkerült az "... ide még el kell menni..." c. listámra.

A régió több mint 60%-a mezőgazdasági hasznosítású, mezőgazdaság szempontjából Franciaország legjelentősebb tartománya.  Az alapanyagban gazdag  terület csodálatosan változatos gasztronómiát eredményez. Tradicionális ételeik: Reims-i pástétom, szalonnapörcökkel készült saláta, pirított burgonya ardenneki módra, disznóláb Sainte-Menehould módra, Champagne-i húsleves, Troyes-i hurka vagy vaddisznó ardenneki módra, a rózsaszín keksz, a reimsi sonka,  és a sajtokról még nem is beszéltünk...

A mai receptem egy Chaource sajtos póréhagymás pite. A  Chaource egy francia lágy tehénsajt, enyhén sós kéreggel Burgundia és Champagne-Ardenne vidékéről, 1970 óta eredet védett (AOC) 

Hozzávalók:

  •  1 csomag leveles vajas tészta
  • 2 póréhagyma
  • 1 mogyoróhagyma
  • 1 diónyi vaj
  • 15 cl t+ 100 g tejszín
  • 10 dkg sonka (jelen esetben 10 dkg San Daniele prosutto crudo felkockázva)
  • 25 dkg Chauore sajt
  • 2 tojás
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:    Felkarikázom a póréhagymát, megtisztítom a mogyoróhagymát és egy diónyi vajon egy kevés tejszín hozzáadásával, sóval, borssal megpárolom, majd félreteszem hűlni, amíg a többi hozzávalót előkészítem. 

A leveles vajas tésztával kibélelem a pitesütő formát, beleterítem a párolt hagymát, rászórom a sonkakockákat, majd a felkockázott sajtot.

 A két egész tojást a tejszínnel, sóval, borssal fűszerezve felverem, és a sajt tetejére öntöm. 180C-ra előmelegített sütőben 20 percig, majd 150C-on további 20 percig sütöttem. (Amíg a teteje szép aranyszínűvé nem vált.)

 Image.jpg

 Melegen tálaljuk.

 

fotó 4.JPG

Kipróbáltuk, egy pohár pezsgő jól csúszik hozzá. Egészségetekre!

fotó 5.JPG

A recept az alábbi blogok áttanulmányozása után készült:

  • http://petitsplatsdalex.canalblog.com/archives/2013/02/25/26508822.html
  • http://lacuisinedelirilou.cuisineblog.fr/252311/Tarte-au-chaource-et-aux-poireaux/

Holnap Lorien hoz egy receptet  Champagne régióból.

Szólj hozzá

champagne francia konyha tour de serpenyő Champagne-Ardenne póréhagymás torta