2014. sze 10.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 17. etap - PULPO A LA MUGARDESA

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 17. etap - PULPO A LA MUGARDESA

Contador nyerte a Vuelta királyszakaszát hétfőn.A spanyol nagyot csatázott Chris Froome-mal, de a végén ő bizonyult az erősebbnek. Úgy tűnik Alejandro második helye veszélyben van...???? A tegnapi futamról itt lehet olvasni.

A 17. szakasz indul Ortigueira-ból és érkezik Coruña-ba. Galíciában vagyunk, csodálatos tájon járunk, amiből a versenyzők szerintem nem sokat érzékelnek.... Látnivalók közül egyet  említenék meg, ami engem megragadott,  a Tower of Hercules, a legrégebbi működő világítótorony a világon, a Világörökség része 2009 óta. Találtam róla egy képeslapot.

coruna.jpg

Végig az óceánpart mentén megy a futam, így természetesen a vízben keresgéltünk valami szörnyecskét, amit meg lehetne főzni. Így találtunk erre a hagyományos galicíai receptre. Minden túlzás nélkül állíthatom, számomra az egyik legfinomabb polip étel, amit valaha ettem.... :-)

PULPO A LA MUGARDESA

Hozzávalók 4 személy részére:

1 Polip 1500 gramm.
4 nagy burgonya
1 piros paprika 
1-2 érett
paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
1 nagy hagyma
1 evőkanál édes paprika
2 pohárnyi a polip főzővizéből
1 pohár fehér bor (amennyiben van otthon, Albariño)
só, olívaolaj

image_36.jpgimage_37.jpg

Először főzzük meg a megtisztított polipot, kb. 40 perc. Meg a dugót. ( Zárójelben a dugó magyarázata:  Egyszer azt tanította nekem egy Lecce-i barátnőm, hogy a poliphoz főzés közben kell tenni egy parafadugót, hogy puha legyen -és tényleg nagyon puha polipot tud készíteni! -  Nem tudom, hogy ez csak olyan dél-olasz legenda-e, de ezen ne múljon a polip puhasága, dugó meg van otthon szép számmal mindig, én főzöm a dugót is......) Nem baj, ha nem fő készre első körben a polipunk, majd a többi összetevővel együtt tovább főzzük még.

Egy serpenyőbe tegyünk olívaolajat (kb. 3 evőkanál), a hagymát és az apróra vágott paprikát pároljuk meg kicsit, adjuk hozzá a bort, forraljuk el az alkoholt belőle, majd adjuk hozzá a burgonyát kockára vágva, a paradicsomot meghámozva és felkockázva és a tört piros paprikát. Legvégül a feldarabolt polipot tegyük a serpenyőbe, majd főzzük együtt, amíg mind a polip és a burgonya kész. (kb, 30 perc)

image_39.jpg

A holnapi receptet Mamma oldalán keressétek.  

 

 

 

Szólj hozzá

spanyol konyha Galicia tour de serpenyő