Al dente

ahogyan mi szeretünk gasztro-túrázni Italiában

2014. nov 01.

Variációk Khachapurira 1.

írta: Solara
Variációk Khachapurira 1.

Nemrégen került a szótáramba ez a gasztronómiai kifejezés, egy grúz barátom által. Meglehetősen kevés ismeretem volt Grúziáról, ezért utána olvastam, különösen a gasztronómiájának. Csupa meglepetés ez az ország! Az első dolog, amire rábukkantam a khachapuri. A fényképeket látva elhatároztam, hogy ezt kipróbálom. Kissé megszállottan nyomoztam a minél autentikusabb receptek után, majd grúz barátom látva erőfeszítéseimet, megszánt, és figyelmembe ezt az oldalt itt , ahol nem csak a khachapuri, de minden egyéb ami grúz megtalálható. Nézegetve a recepteket, az volt a benyomásom, hogy bizonyos ételek nagyon hasonlítanak a mi konyhánkra. Érlelődik bennem az elhatározás, hogy elmenjek és eredetiben kóstolgassam a grúz ételeket ...

Tovább Szólj hozzá

Khachapuri Grúz konyha

2014. sze 14.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. - 21. etap - Torta di Santiago

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. - 21. etap - Torta di Santiago

Ezt írták az ES Bringa oldalán a tegnapi szakasz befejezése után:"Ma  semmi váratlan nem történt. Na jó, esetleg Rodriguez korai akciója. De nem volt veszíteni valója, így érthető, miért támadott 9 km-rel a cél előtt…Aru zseniális, hogy ennyi idősen így tartotta a lépést a nagyokkal, Valverde pedig hatalmas küzdő."  Szép verseny volt a 20. szakasz. Az utolsó előtti napon Froom és Contador hatalmasat harcolt, és Contador került ki győztesen ebből a párbajból. Remélj ma már nem lesz semmi olyan nem várt esemény, ami megváltoztatná a papírformát,...

Ma Santiago de Compostela-ban vagyunk, Galicia fővárosa, itt ér véget a híres zarándokút, az El Camino, és itt a befutója az idei Vuelta utolsó etapjának is.  Továbbá a legenda ...

Tovább Szólj hozzá

gasztronómia desszert spanyol konyha Galicia tour de serpenyő manduls

2014. sze 10.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 17. etap - PULPO A LA MUGARDESA

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 17. etap - PULPO A LA MUGARDESA

Contador nyerte a Vuelta királyszakaszát hétfőn.A spanyol nagyot csatázott Chris Froome-mal, de a végén ő bizonyult az erősebbnek. Úgy tűnik Alejandro második helye veszélyben van...???? A tegnapi futamról itt lehet olvasni.

A 17. szakasz indul Ortigueira-ból és érkezik Coruña-ba. Galíciában vagyunk, csodálatos tájon járunk, amiből a versenyzők szerintem nem sokat érzékelnek.... Látnivalók közül egyet  említenék meg, ami engem megragadott,  a Tower of Hercules ,   a legrégebbi működő világítótorony a világon , a Világörökség része 2009 óta . Találtam róla egy képeslapot.

coruna.jpg

Végig az óceánpart mentén megy a futam, így természetesen a vízben keresgéltünk valami szörnyecskét, amit meg lehetne főzni. Így találtunk ...

Tovább Szólj hozzá

spanyol konyha Galicia tour de serpenyő

2014. sze 04.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 12. etap - Rabo estofado al rioja

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 12. etap - Rabo estofado al rioja

Tegnap Morabito és Quintana is feladni kényszerültek a versenyt. Az előzetesen az egyik favoritnak tartott Nairo Quintana a Pamplona és San Miguel de Aralar közötti etapon húsz kilométer után bukott és kulcscsonttörés gyanújával szállította el a mentő. A spanyol Alberto Contador őrzi előnyét a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny szerdai, 11. szakasza után. A hegyi befutóval nehezített etapon az olasz Fabio Aru lett az első. Személyes kedvencem, Alejandro Valverde  hét másodpercet faragott hátrányából, így jelenleg 20 másodpercre van az éllovastól. a sérült versenyzőknek mielőbbi gyógyulást, Alejandronak és Albertonak pedig jó versenyzést kívánok.

Ma La Rioja tartomány  Logroño  városából indulnak és egy ...

Tovább Szólj hozzá

bor gasztronómia spanyol konyha gast tour de serpenyő Rioja ökörfarok

2014. aug 31.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 9. etap - Pollo al chilindron

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 9. etap - Pollo al chilindron

Nem várt óriási élmény számomra a spanyol konyhával ismerkedni. Rengeteg izgalmas receptet találtam, egy kicsit vizsgaidőszakos emlékeim jöttek elő - mint amikor egy olyan tárgyból kellett vizsgáznom, amiben szerettem volna elmélyedni, de a vizsgák szorítása miatt nem volt idő.... ilyenkor mindig arra gondoltam, "Most gyorsan abszolválom a kötelező feladatot, majd utána elolvasom a felkutatott összes irodalmat... "  Most a recepteket rakosgatom félre, mert mindegyiket ki szeretném próbálni... :-)

Az utóbbi napokban nem volt lehetőségem követni a versenyt, de mindent felvettem, és be fogom pótolni :-) Azt azonban tudom, hogy elhagytuk Andalúziát, a mai napon Kasztília-La Mancha tartományból indul a karaván és Aragóniába érkezik, ezért  ...

Tovább Szólj hozzá

2014. aug 27.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 5. etap - HÍGADO A LA RONDEÑA

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 5. etap - HÍGADO A LA RONDEÑA

A mai etap Priego de Cordobából indul és Rondában lesz a befutó. Még mindig Andalúziában vagyunk, Ronda az egyik legfontosabb turisztikai célpont Spanyolországban, Andalúzia harmadik leglátogatottabb városa. Hatalmas történelmi, művészeti és kulturális gazdagság halmozódott itt fel, minden korszak hagyott valami nyomot maga után. Meg kell említeni a bikaviadalok hagyományát is, az első, kifejezetten erre a célra felhúzott aréna Spanyolországban a Ronda-i volt, az egyetlen, melynek  kőtribünje van. Tervezője ugyanaz a mérnök Martin de Aldehuela volt, aki a  El Tajo szurdokon átívelő Új híd (Puente Nuveo) megépítésével már bizonyította zsenialitását. Lenyűgöző geológiai csoda képe tárul az ide látogatók elé,mintha a város ...

Tovább Szólj hozzá

máj spanyol konyha tour de serpenyő Ronda - Andalúzia

2014. aug 23.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 1. etap - Tortillas de camarones

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 1. etap - Tortillas de camarones

Vuelta a Espana – Contador indul, de nem tartja magát esélyesnek, olvastam egy nappal az indulás előtt . A spanyol versenyző a Tour de France július 15-ei szakaszán lejtmenetben, 60-70 kilométer/órás sebességnél esett hatalmasat, és bár néhány perces ápolás után visszaült a nyeregbe, húsz kilométer megtétele után kiállt. A vizsgálatok aztán törést mutattak ki a sípcsontjában. Contador elmondta: az elmúlt tíz napban már fájdalommentesen edzhetett, de értelemszerűen nincs csúcsformában, és talán majd a háromhetes Vuelta utolsó harmadában szakaszgyőzelemre hajt. Szurkolunk neki.

Spanyol gasztronómia hallatán az első dolog ami beugrott, a tapasz. Ezek a hihetetlen változatosságban készülő falatkák, amit előételként, vagy finom ...

Tovább Szólj hozzá

2014. júl 19.

Tour de serpenyő 2014. 14. szakasz - Tarte à l'abricot sur pâte à l'huile d'olive et lavande

írta: Solara
Tour de serpenyő 2014. 14. szakasz -  Tarte à l'abricot sur pâte à l'huile d'olive et lavande

Pénteki nap győztese Nibali. :-)  A  messinai "Cápa" ismét tett egy lépést a győzelem felé...  A Euronews ezt írta: "Óriási hőség gyötörte meg a versenyzőket a Francia-Alpokban, de Vincenzo Nibali dacolt az időjárási körülményekkel, és megnyerte a Tour de France 13. szakaszát, amely hegyi befutóval zárult Chamrousse-ban. Nibali-t a záró, kiemelt kategóriás hegyen megpróbálta támadni a spanyol Alejandro Valverde, de az olasz visszaverte a támadási kísérleteket, sőt ritmust váltott."

A mai napon tovább haladnak, Grenoble a start helye, komoly hagyományai vannak a kerékpározásnak, gyakran szerepel a Tour de France térképén. 177km és 2000m szintkülönbség megtétele után Risoul városába érkeznek, Ma kedvenc versenyzőm SÁRGA ...

Tovább Szólj hozzá

2014. júl 13.

Tour de serpenyő 2014. 9. szakasz - Pankoufles aux herbes

írta: Solara
Tour de serpenyő 2014. 9. szakasz - Pankoufles aux herbes

Tegnap a A Vogézekbe érkezett a 2014-es Tour de France mezőnye. Nem volt könnyű napjuk, az eső még ma is velük volt. Contador 3 másodpercet javított a Nibali és közte lévő különbségen. A velo.hu írta: "A főmezőnyben az emelkedőkön Alberto Contador csapata a Tinkoff Saxo hatalmas iramot diktált, aminek köszönhetően az utolsó kaptató lábánál már csak a legerősebbek maradtak együtt. Kadri kivételével az esélyesek az összes korábbi szökevényt bedarálták. Nem volt vissza két kilométer, amikor Contador ritmust váltott. Vele csak Nibali tudta a lépést tartani, illetve pár másodperc hátrányban Richie Porte kapaszkodott mögöttük."  Kíváncsian várom a futamot, én Nibalinak szurkolok.

A mai napon Gérardmer > Mulhouse útszakaszon ...

Tovább Szólj hozzá

2014. júl 10.

Tour de serpenyő 2014. 6. szakasz - Tarte au chaource et aux poireaux

írta: Solara
Tour de serpenyő 2014. 6. szakasz - Tarte au chaource et aux poireaux

A vesekőmentesítő kockaköves szakasz után ma Champagne-Ardenne régióba érkezik a csapat. Arras-tól Reims-ig 194km-t kell megtenniük, mesés tájákat átszelve. Remélem, ma az időjárás egy kicsit együttérzőbb lesz a versenyzőkkel, a tegnapi nap elég gonoszra sikerült. A nap vesztese a címvédő Christopher Froome újabb esések miatt feladta a versenyt, a már korábban sérült csuklójára esett. Nibali  növelte az előnyét Alberto Contador  előtt.  A szakaszt Lars Boom  nyerte. Ma és holnap a francia pezsgő vidékén kanyarog a karaván. Champagne-Ardennek, kihagyhatatlan úticél a borkedvelők számára, ezért szívesen keresgéltem a receptek között. Mindemelett ebből a régióból ered a  pezsgő, amit egyszer meg kell kóstolni ott a ...

Tovább Szólj hozzá

champagne francia konyha tour de serpenyő Champagne-Ardenne póréhagymás torta

2014. júl 06.

Tour de serpenyő 2014. 2. szakasz - Roast beef with yorkshire pudding and gravy

írta: Solara
Tour de serpenyő 2014. 2. szakasz - Roast beef with yorkshire pudding and gravy

Ma vasárnap van, még angol földön tekernek a fiúk.  201km a mai szakasz, az út végén jár a fiúknak a bőséges vasárnapi ebéd, főzzünk hát valami finomat.

 Westward Ho! Bideforban élő barátnőmhöz fordultam segítségért, mit főzne ami autentikus és finom. Szinte gondolkodás nélkül vágta rá: Roast beef with yorkshire pudding and gravy.

Ok, lássunk neki. Egy kis történelem. Húst régen keveset fogyasztottak az emberek, különösen a szegényebb réteg, a vasárnapi ebéd ezért a hét főétkezése volt, ezt hívták Sunday roast-nak. A yorkshire pudding eredetileg előételként fogyasztották, a sült hús szaftjába mártogatták, hogy könnyeben elérjék a jóllakottság érzését. Ma ez a sós palacsintatészta féléből készült felfújt ...

Tovább Szólj hozzá

2014. máj 17.

Giro d'Italia 12. etap - Risotto al Barolo

írta: Solara
Giro d'Italia 12. etap - Risotto al Barolo

A velo.hu friss hírei szerint: "Egy jó ütemben indított szökés után Michael Rogers nyerte a Giro 11. szakaszát. A csütörtöki rendkívül fontos hosszú egyenkénti időfutam előtt Savona városába érkezett a mezőny. A nap folyamán 30km-rel a cél előtt magasodott egy második kategóriás emelkedő, mely után a tengerszintre kellett visszaereszkedniük a versenyzőknek. Az emelkedő után azonnal megfogták a nap szökését. Az összes esélyest magába foglaló, de egy kicsit hezitáló élbolytól ekkor lépett el a Saxo Tinkoff ausztrál versenyzője. A legnagyobb előnye a 45 másodpercet is elérte és bár a városba érkezve jelentősen csökkent a különbség, de végül minimális előnnyel hazaért. A második helyet Simon Geschke (Giant-Shimano), a ...

Tovább Szólj hozzá

2014. máj 17.

Giro d'Italia 8. etap - Olive all'ascolana

írta: Solara
Giro d'Italia 8. etap - Olive all'ascolana

Ma Umbriaból indulnak és  Marcheba érkeznek a versenyzők. Mindkét régió dolgozik azon, hogy turizmusban felzárkózzanak  Toszkánához, hiszen itt is rengeteg látnivaló és remek gasztronómia található. Umbria Olaszország zöld szíve, mondják az itt élők.  P1030303.JPGCsodás tájakon fognak áthaladni, már csak ezért is érdemes nézni a közvetítést versenyről. Amiért számomra különösen kedves ez a két tartomány, hogy csodálatos olívaligetek találhatók itt, és óriási figyelmet fordítanak a minőségi olívaolaj előállítására. Umbria konyhájáról azt tartják, hogy a földművesek konyhája. Mivel nincs tengerpartja, tradicionális ételei a kertekből és a erdőkből kerülnek ki. Messze földön híres a lencse Castelluccio di Norcia-ból, a ...

Tovább Szólj hozzá

2014. máj 16.

Giro d'Italia 7. etap - Gnocchi alla romana és Coniglio alla cacciatora

írta: Solara
Giro d'Italia 7. etap - Gnocchi alla romana és Coniglio alla cacciatora

Szép, jó reggelt mindenkinek!  A 6. etap után még mindig Michael Matthews viseli a rózsaszín trikót. Vajon meddig sikerül megtartania? A mai napon Frosinonéból startolnak a fiúk, amely Rómától 87km-re fekszik DK irányban.

giro1.jpg

Amíg ők tekernek, nézzük meg, hogy ebben a tartományban mi rotyog a fazékban, mi lesz vacsorára....:-) A római konyha rusztikus konyha házias árnyalatokkal, ízletes, egészséges, ám testes. Elsősorban a helyi alapanyagokra épül, a kertekben gazdagon megteremnek a zöldségek, a hegyekben kitűnő sajtokat készítenek a pásztorok. A rómaiak szerelmesei az ízeknek, a jó ételeknek és jó boroknak. Egymást érik az Örök Város szűk kis utcácskáiban, terein az éttermek, ’trattoriák’ és ’osteriák’, amelyek az ...

Tovább Szólj hozzá

2014. máj 14.

Tour de Serpenyő - 5. szakasz: Taranto -> Viggiano (Riso di mare)

írta: Solara
Tour de Serpenyő - 5. szakasz: Taranto -> Viggiano (Riso di mare)

Végtelenül nagy öröm és megtiszteltetés számomra részt venni az idei Tour de Serpenyő programjában. Igyekeztem felkészülni egy rövid olaszországi edzőtáborozással a rám váró erőfeszítésekre. Serpenyők, fazekak a startra készek, indulhatunk!

A mai futam Taranto-Viggiano. Taranto a Salentói-félsziget harmadik legnagyobb városa, spártai görögök alapították i.e. 8. században. A tarantula pók névadója, amelynek a csípéséről azt tartják, hogy őrületet okoz. Őrület az biztosan lesz itt, hiszen a 200 kilométeres szakaszon lesz minden: a tengerszintről indulnak, a legmagasabb pont 950m.

Gasztronómiája gazdag és változatos. Kitűnő adottságokkal rendelkezik, hosszú tengerparttal, gazdag zöldséges kertekkel. Valószínűleg ez már az ...

Tovább Szólj hozzá

2014. ápr 11.

Mi került az asztalra Ostiában? - antik római konyha

írta: Solara
Mi került az asztalra Ostiában? - antik római konyha

Említettem már, hogy Montelanico egy eldugott kis település, 20km-re az autópályától, alig 2000 lélek itt, de példa értékű közösségi életet élnek. Hűvös, ám napsütéses április eleje van, csütörtök délután fél 5, értünk jön egy kedves hölgy, hogy elkísérjen az óvárosba, biztosan odataláljunk. Ha akarnánk sem tudnánk eltévedni, alig néhány utcából áll a "borgo" -azaz az óváros. A Montelanico-i könyvtárba várnak bennünket, egy antik római konyháról szóló előadásra. Érdekel a téma, hát el nem késnénk semennyiért. Nem kis meglepetésünkre, már összegyűlt a hallgatóság mire megérkezünk, úgy 15-20 fő, a város lakói, férfiak, nők, idősebbek, fiatalok vegyesen.

fotó 2.JPG

Laura, a háziasszonyunk vidáman üdvözöl, ...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj antik római konyha Montelanico

2014. ápr 04.

Polenta ès gnocchi

írta: Solara
Polenta ès gnocchi

Két hétköznapi étel, amit nem is könnyű jól elkészíteni. A ragukkal  kezdünk, de mellette már fő a krumpli héjjàban a gnocchinak. A polentához egy húsos-kolbász ős raguval készül! de ez nem az a kolbász! amit mi otthon használunk! hanem egy sóval! borral és finocchióval ízesített darált hús. Indítunk az alappal (soffritto - olívaolaj, hagyma, sárgarépa és zeller apróra vágva) beleforgatjuk a húsokat, majd egy kis borral ízesítjük és a jön a paradicsompüré. 

image_15.jpgA polenta készítése egyáltalán nem könnyű munka, de kis segítséggel megbirkózunk a feladattal, mert ma rajta van a vendéglő étlapján. 

image_16.jpgA siker nem marad el, a vendégek akik mi főztünk ezt ették, megtapsolták, miután a chef megsúgta, hogy mi készítettük. 

...

Tovább Szólj hozzá

2014. ápr 02.

Második főzőlecke - húst hússal

írta: Solara
Második főzőlecke - húst hússal

Oktatásunk húsételekkel folytatódik ma a La Pergolában. A szokásos kávézás után kezdünk a mindig tiszta konyhában. Az alapanyagok előkészítése után ezeknek az ételeknek az elkészítése sem tűnik bonyolultnak, csak kicsivel több időt igényelnek a hús miatt. A chefünk arra tanít, hogy ha nem saját kezűleg készítjük a hozzávalókat csak a legjobb minőségű anyagokat szerezzük be, de azokat bátran használjuk, mert sok időt spórolhatunk vele. A mai alapanyagok között van szopós bárány húsa és belsőségei, szeletelt borjúlábszár csonttal és tisztított előfőzött pacal. Az előkészített zöldségek között szerepel az articsóka, zöldborsó, friss menta, rozmaring és a só alatt tartósított kapribogyó is. Megtanuljuk a pacal helyi ...

Tovább Szólj hozzá

2014. ápr 02.

Időutazás

írta: Solara
Időutazás

A mai napon, lévén az oktató vendéglőnk zárva, vissza utazunk az időben mintegy kétezer évet, egyenesen a római birodalmi kikötővárosba, Ostiába. Remélve, hogy még nincs igazi turistaszezon kényelmesen utazhatunk és nézelődhetünk. Ragyogó napsütésben sétálgatunk a pineák alatt az évezredes fényes köveken, a valaha volt város főutcáján. Elbűvölnek a szobortöredékek, az oszlopok, a falrészletek, ahol valaha nagy élet zajlott.

  ostia2.JPG

A szinte épen maradt színház és környéke felerősíti képzelőerőnket, a mozaikpadlókon való sétálgatás egyenesen visszarepít az ókori időkbe. Micsoda mesteri alkotások ezek a mozaikos, nemcsak képileg, de technikailag is, hogy a házak már rég le omlottak fölöttük, a padlóképek csak dacolnak az ...

Tovább Szólj hozzá

2014. már 31.

Ismèt a fedélzeten!!!

írta: Solara
Ismèt a fedélzeten!!!

Első nap a La Pergola-ban

A reggeli kávé után átsétáltunk a nevéhez hűen kiwivel ês szőlővel futtatott Pergola alatt lévő kis vendéglőbe, ahol Emanuele a chef tanít majd bennünket. A település méreteihez képest (mert aligha lehet városnak nevezni) a vendéglő nagyszerű, bárhova be illene felszereltsége, választéka és lehetőségei ismeretében. Bár turisták nem nagyon látogatják, mert ritkán tévednek erre, legfeljebb nyáron, a helybelieknek is maximumot kell nyújtani, amit hiánytalanul meg is tesznek, mind a chef főnök, mind a kiszolgáló személyzet. Első este kipróbáltuk, megismerkedtünk és el voltunk ragadtatva. Ma az első napon 'primi'-ket, ami általában tésztát jelent készítünk. Felvettük a szép egyen-kötényünket, megragadtuk, a fakanalat, a kamerát ...

Tovább Szólj hozzá

2014. feb 17.

Montelanico

írta: Solara
Montelanico

Hosszas levelezgetés után majdnem biztosnak tűnik, hogy megtaláltuk az idei célt. Montelanico-nak hívják a városkát, alig több mint 2000 lakosa van. motelanico.jpg 

Ami az ediggi előzetesből a  legvonzóbb, hogy leendő házigazdánk felkínálta fakultatív programlehetőségként, hogy az antik római konyhával megismertet, illetve hogy egyszer elmehetünk vele mezei füveket gyűjteni, amiket ők elkészítenek és elfogyasztanak. Ez nagyon izgalmasan hangzik. Egyszer régen egy padovai barátnőmnél vendégeskedtem és nagyon bizalmatlanné váltam az olasz konyhával kapcsolatban. Itt hallottam legelőször, hogy a zsenge pitypang (itt úgy hívták pisacane, ami elég rosszul hangzott) egy nagyon fincsi tavaszi csemege ezen a környéken. Számomra egyetlen dologra ...

Tovább Szólj hozzá

2014. feb 11.

Gasztro-túra v8.0 -Lazio

írta: Solara
Gasztro-túra v8.0 -Lazio

Március végén ismét útra kelünk, úti célunk Lazio. Valahol Róma közelében egy kedves kis falu. Mi így álmodtuk meg. A feladat nem kisebb, mint vakon találni egy chefet, aki hajlandó beengedni a konyhájába és beavatni a titkaiba. Sokan ígértek segítséget, de valahogy nem az igazi volt egyik jelentkező sem. Vagy Róma központjában volt, vagy olyan tandíjat kért, hogy abból 2 szemesztert elvégzünk valami komolyabb vendéglátós egyetemen, vagy nem Lazio tartományában volt a székhelye.... több tucat e-mail megírása után 3 versenyző maradt, akik jó helyen vannak, van szálláslehetőség, kifizethető árat kérnek a tanfolyamért. A következő napokban kell megérkezni a menüajánlatoknak, ez alapján véglegesítjük döntésünket. Megterveztük ...

Tovább Szólj hozzá

utazás gasztronómia