Al dente

ahogyan mi szeretünk gasztro-túrázni Italiában

2014. máj 17.

Giro d'Italia 12. etap - Risotto al Barolo

írta: Solara
Giro d'Italia 12. etap - Risotto al Barolo

A velo.hu friss hírei szerint: "Egy jó ütemben indított szökés után Michael Rogers nyerte a Giro 11. szakaszát. A csütörtöki rendkívül fontos hosszú egyenkénti időfutam előtt Savona városába érkezett a mezőny. A nap folyamán 30km-rel a cél előtt magasodott egy második kategóriás emelkedő, mely után a tengerszintre kellett visszaereszkedniük a versenyzőknek. Az emelkedő után azonnal megfogták a nap szökését. Az összes esélyest magába foglaló, de egy kicsit hezitáló élbolytól ekkor lépett el a Saxo Tinkoff ausztrál versenyzője. A legnagyobb előnye a 45 másodpercet is elérte és bár a városba érkezve jelentősen csökkent a különbség, de végül minimális előnnyel hazaért. A második helyet Simon Geschke (Giant-Shimano), a ...

Tovább Szólj hozzá

2014. máj 17.

Giro d'Italia 8. etap - Olive all'ascolana

írta: Solara
Giro d'Italia 8. etap - Olive all'ascolana

Ma Umbriaból indulnak és  Marcheba érkeznek a versenyzők. Mindkét régió dolgozik azon, hogy turizmusban felzárkózzanak  Toszkánához, hiszen itt is rengeteg látnivaló és remek gasztronómia található. Umbria Olaszország zöld szíve, mondják az itt élők.  P1030303.JPGCsodás tájakon fognak áthaladni, már csak ezért is érdemes nézni a közvetítést versenyről. Amiért számomra különösen kedves ez a két tartomány, hogy csodálatos olívaligetek találhatók itt, és óriási figyelmet fordítanak a minőségi olívaolaj előállítására. Umbria konyhájáról azt tartják, hogy a földművesek konyhája. Mivel nincs tengerpartja, tradicionális ételei a kertekből és a erdőkből kerülnek ki. Messze földön híres a lencse Castelluccio di Norcia-ból, a ...

Tovább Szólj hozzá

2014. máj 16.

Giro d'Italia 7. etap - Gnocchi alla romana és Coniglio alla cacciatora

írta: Solara
Giro d'Italia 7. etap - Gnocchi alla romana és Coniglio alla cacciatora

Szép, jó reggelt mindenkinek!  A 6. etap után még mindig Michael Matthews viseli a rózsaszín trikót. Vajon meddig sikerül megtartania? A mai napon Frosinonéból startolnak a fiúk, amely Rómától 87km-re fekszik DK irányban.

giro1.jpg

Amíg ők tekernek, nézzük meg, hogy ebben a tartományban mi rotyog a fazékban, mi lesz vacsorára....:-) A római konyha rusztikus konyha házias árnyalatokkal, ízletes, egészséges, ám testes. Elsősorban a helyi alapanyagokra épül, a kertekben gazdagon megteremnek a zöldségek, a hegyekben kitűnő sajtokat készítenek a pásztorok. A rómaiak szerelmesei az ízeknek, a jó ételeknek és jó boroknak. Egymást érik az Örök Város szűk kis utcácskáiban, terein az éttermek, ’trattoriák’ és ’osteriák’, amelyek az ...

Tovább Szólj hozzá

2014. máj 14.

Tour de Serpenyő - 5. szakasz: Taranto -> Viggiano (Riso di mare)

írta: Solara
Tour de Serpenyő - 5. szakasz: Taranto -> Viggiano (Riso di mare)

Végtelenül nagy öröm és megtiszteltetés számomra részt venni az idei Tour de Serpenyő programjában. Igyekeztem felkészülni egy rövid olaszországi edzőtáborozással a rám váró erőfeszítésekre. Serpenyők, fazekak a startra készek, indulhatunk!

A mai futam Taranto-Viggiano. Taranto a Salentói-félsziget harmadik legnagyobb városa, spártai görögök alapították i.e. 8. században. A tarantula pók névadója, amelynek a csípéséről azt tartják, hogy őrületet okoz. Őrület az biztosan lesz itt, hiszen a 200 kilométeres szakaszon lesz minden: a tengerszintről indulnak, a legmagasabb pont 950m.

Gasztronómiája gazdag és változatos. Kitűnő adottságokkal rendelkezik, hosszú tengerparttal, gazdag zöldséges kertekkel. Valószínűleg ez már az ...

Tovább Szólj hozzá