2015. máj 15.

Tour de serpenyő 2015 - Giro 7. etap. Saltimbocca

írta: Solara
Tour de serpenyő 2015 - Giro 7. etap. Saltimbocca

Tegnap közel az etap végéhez közel egy figyelemtlen néző okozot balesetet, amiben Contador is érinett volt olyannyira, hogy fájdalmai miatt a pódiumon fel sem tudta emelni a kezét az éllovasnak járó trikó felvételéhez.  Csapata, a Tinkoff-Saxo azt közölte, alapos vizsgálatoknak vetik alá, hogy kiderüljön, mekkora a baj. Reméljük semmi olyan komoly, ami befolyásolná a versenyt a továbbiakban.

Ma  a csapat Toszkánából indul és Lazióba érkezik. Rómához közel Fiuggi a befutó. A mai receptem egy nagyon egyszerű és ízletes ételt, az olasz konyha egyik remeke.

Saltimbocca alla Romana

Az egyik legismertebb főétel ami a római konyhát reprezentálja. Függetlenül a földrajzi származási területől, saltimbocca alla romana-t külföldön az olasz konyhával azonosítják. Valójában ez a étel a legismertebb  azonnal a spagetti után. El tudodjuk képzelni, hogy miért? Az étel olyan ellenállhattalanul zamatos, hogy szinte   egyenesen a vendég szájba "ugrik".  - "saltimbocca" jelentése=ugorj a számba!

Hozzávalók 4 fő részére:

- 4 szelet, egyenként kb 75g-os borjúcomb szeletek

- 4 hajszál vékony szelet nyers, sós tengeri levegőn érlelt sonka (proscutto crudo)

- 8 db zsályalevél

- 50g vaj

- 2 dl fehérbor (az eredeti recept Marsalat ír elő)

- só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Kicsit meglapogatjuk a hússzeleteket, a felesleges zsírokat, hártyákat eltávolítjuk. Ezután kiterítjük a deszkán, majd ráillesztünk egy-egy szelet sonkát, és félbevágjuk őket, hogy kisebb szeletek legyenek. Mindegyik félszelet közepére helyezünk egy-egy zsályalevelet. Az előkésztítés ezzel készen is van.

2014-04-04_11_08_43.jpg

Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és zsályával lefele belehelyezzük a hússzeleteket. Hírtelen megsütjük őket, majd átfordítjuk, zsályával felfele, és ezt az oldalát is megsütjük. Amikor mindkét oldal megpirult, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd  rálocsoljuk a bort. Amint az alkohol elpárolgott, kész az étel, máris tálalhatjuk, egy szelet friss ropogós kenyérrel.

2014-04-04_13_29_45.jpg

Egy pohár jól behűtött frizzante bor  méltó kísérője lehet ennek az egyszerű ám ízletes ételnek. 

 

Szólj hozzá

Lazio Olasz konyha tour de serpenyő