2015. máj 23.

Tour de serpenyő 2015 - Giro 14.etap. Asparagi alla Veneta

írta: Solara
Tour de serpenyő 2015 - Giro 14.etap. Asparagi alla Veneta

A mai napon egyenkénti időfutam lesz. Treviso-Valdobbiadene útvonalon. Mesés táj, a glera szőlők glédában  állnak és figyelik a verseny alakulását. Szerintem Aru szurkolók. Legalább is remélem, mert én neki szurkolok. Ma a Strada del Prosecco-n tekerünk, és itt a helyi szőlőfajta a Glera. A hagyományokat ápolva hoztam egy igazi  tradizionális receptet Veneto tartományból. Könnyű, gyors és ízletes. Mivel spárgaszezon van, most a spárgát is spárgával.... :-) 

Hozzávalók 4 személyre:

- 1,2 kg zöldspárga

- 4 tojás

- extraszűz olivaolaj

- ecet, só, bors ízlés szerint

image_52.jpg

Elkészítés: Tisztítsuk meg a spárgát, majd főzzük meg enyhén sós vízben. (a zöldspárga hmegtisztítását úgy tanultuk, hogy a spárgát határozottan meghajtjuk, és ahol már keményebb a szára, ott elpattan. az alsó részét eldobtuk. csak a felsőbb, puha részét használtuk fel. A főzés pedig lobogó forró vízben 2-3 perc, és utánna jeges fürdő, hogy megőrizzük a friss spárgaízét a zöldségnek, ne puhuljon el)

Közben főzzük keményre a tojást 10 perc alatt, amikor kihült, tisztítsük meg a héjától, válasszuk szét a fehérjét a sárgájától, majd törjük össze őket egy villa segítségével, majd keverjük össze. Izesítsük sóval, borssal és borecettel ízlés szerint. Tálaljuk a spárgát a tojással. A proscutto semmit nem ront el, azt hiszem. Csak a dekoráció kedvéért...

image_53.jpg

Ha már Valdobbiadene, és "Strada del Prosecco, mi mást kínálhatnánk hozzá, mint egy igazán jó jéghideg Prosecco-t.  Salute! :-)

 


 

Szólj hozzá

olívaolaj Veneto Olasz konyha