2015. júl 11.

Tour de serpenyő (France) 2015. 8. szakasz - Bretagne - a sós karamell

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 8. szakasz - Bretagne - a sós karamell

A 7. szakasz után leírhatjuk: 'Végre egy szakasz ami után leírhatjuk: nem történt semmi.
A mezőny megúszta rossz idő és bukások nélkül, ez az elmúlt napok fényében igencsak jó hír." 
A mai futam Rennes és Mûr-de-Bretagne közötti 181km-es szakaszon zajlik majd, Kiváncsian várjuk a mai fejleményeket.

Franciaország legnyugatibb csücskében járunk. Fő tevékenység a mezőgazdaság, halászat, turizmus. A helyi konyha szilárdan támaszkodik a helyi élel­miszerekre. He­lyi szõlõbõl készült bor nincs, de az almabor (cidre) népszerû. Gasztronómiája sokszinű, a tenger kínálta alapanyagok széles választékán túl a föld kincseit is sokszinűen használják. Egy érdekes, finom ám igen addiktív dolgot fedeztem fel a receptek között. Ez a sós vajkaramella, ami első hallásra furcsa volt, ezért kipróbáltam. Ahhh.... mennyei. Legyen szó húsételekről vagy desszertekről a sós karamell nem rontja el!

SÓS VAJKARAMELL ÖNTET

Hozávalók:
◾100 g porcukor
◾15 cl tejszín
◾50 g sózott vaj
◾egy kis tengeri só

Elkészítés:
 
Egy edénybe öntsük porcukorral és közepes lángon olvasszuk meg. Miután a karamell borostyánsárga szinű lesz, azonnal zárjuk el a tüzet alatta. A tejszínt langyosítsuk meg, majd folyamatos keverés mellett adjuk a karamellhez, adjuk hozzá s kis kockákra vágott sózott vajat is, majd alacsony tűzre visszarakva a  habverővel fürgén  addig kevergetjük míg az összes karamelldarbka fel nem oldódik és  selymes szószt kapunk. öntsük a karamellt üvegedénybe felhasználásig.

2015-07-07_19_53_03.jpg

Most egy desszerthez próbáltuk ki, nem okozott csalódást..

ALMATORTA RÓZSACSOKORRAL ÉS SÓS KARAMELL SZÓSSZAL

 image_56.jpg

Hozzávalók:

- Leveles vajas tészta 1 csomag
- 4-5 alma alma
- fahéjjas porcukor a díszítéshez + sok türelem

Elkészítés: a kinyújtott tésztával béleljünk ki egy 26 cm átmérőjű kivajazott tortaformát. A tésztát villával megszúrkáljuk a sütőforma alján, majd elővesszük a gyümölcshámozót és a sok türelmet. ezzel az almákat spirál alakban 1mm vastag szeletben elkezdjük felvágni. MInél hosszabb csíkokban sikerül felszeletelni az almát, annál szebbek lesznek a rózsák. (ok, ezt még gyakorolni kell egy kicsit) Miután megtöltöttük a formánkat a rózsacsokorral, fahéjjas porcukorral megszórjuk és betesszük az 180C-ra előmelegített sütfőbe és 20-25 per alatt megsütjük. Még melegen meglocsoljuk a sós vajkramell szósszal.

image_57.jpg

Holnap Lorien hoz egy újabb Bretagne-i receptet.

 

 

Szólj hozzá