Al dente

ahogyan mi szeretünk gasztro-túrázni Italiában

2015. nov 22.

Túrós-mazsolás torta - ფაფუკი კექსი ხაჭოთი

írta: Solara
Túrós-mazsolás torta - ფაფუკი კექსი ხაჭოთი

Ma egy éve, hogy kalandra fel - felszállt a repülőm Grúzia irányába. Fehér folt volt a térképen, csupa titok, csupa rejtély, izgalmas vadregényes távoli ország, ahol egy barátom várt Szent György napra és a születésnapjára. Aggodalommal vegyes kíváncsisággal tele vártam a hajnali landolást a főváros - Tbiliszi - repterén . Megígértem itthon maradt aggódó barátaimnak, hogy óránkét adok életjelet... :-) Kedves és elbűvölő vendégszeretet várt, emberek, akik a legjobbat akarták magukról és szeretett országukról megmutatni.  Hihetetlen gasztronómiai gazdagságot találtam, aminek megismerésére ez az út kevés volt, de remélem lesz még alkalmam továbbképzésen részt venni.

Most ennek az évfordulónak emlékére készítettem ma ...

Tovább Szólj hozzá

túró mazsola desszert Grúz konyha

2015. sze 09.

Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 17. etap ) - Patatas a la importancia (spanyol burgonygratin)

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 17. etap ) - Patatas a la importancia (spanyol burgonygratin)

A keddi szünnap után, szerdán Burgos környékén 38,7 kilométeres egyéni időfutam vár a mezőnyre. Személyes kedvencem Fabio Aru 1 másodperc hátránnyal áll összetettben a második helyen.  Rafael Majka szorosan a nyomában. Hajrá fiúk!

Burgos  jó állapotban fennmaradt középkori város Castilla y Leon tartományban. Híres 13. században épült gótikus  katedrálisáról amely az UNESCO világörökség része, az El Camino de Santiago egyik fontos állomása.

Egy spanyolország szerte népszerű és egyszerű ősi receptet hoztam ma.

Patatas a la importancia -

Hozzávalók (4 személyre)
◾6 közepes burgonya
◾2 gerezd fokhagyma
◾egy csokor petrezselyemzöld
◾liszt
◾2 tojás
◾Extraszűz olivaolaj   ( a burgonya megpirítására )
...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj spanyol konyha tour de serpenyő

2015. sze 06.

Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 15. etap - Fabada Asturiana

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 15. etap - Fabada Asturiana

 

 

Egytálétel, az asztúriai  konyha hagyományos, Spanyolország szerte kedvelt étele. Elnevezése az asztúriai   fabes (magyarul bab) kifejezésből ered. Legjellegzetesebb alapanyagai a fehérbab, a sajátos ízű morcilla (véreshurka-féleség), és egyéb sertéshús-készítmények. Közkedveltségét jellemzi, hogy konzervként is árusítják.

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 400g fehér szárazbab
  • 700f füstölt csülüksonka
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 150g bacon feldarabolva
  • 1 fej vöröshagyma feldarabolva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • egy csipet sáfránybibeszál
  • 1 teáskanál édes paprika
  • 1 babérlevél
  • 200g véreshurka, (morcilla) szeletelve - jelen esetben magyar véreshurkával helyettesítettem.

A babot előző este ...

Tovább Szólj hozzá

2015. aug 30.

Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 9. etap - Valenciai tortilla

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 9. etap - Valenciai tortilla

 

Valencia régióban vagyunk , a Földközi-tenger partján . Valencia   ismert, mint a " Garden of Spain , " - Spanyolország kertje -    számos narancsliget , olajfaliget , óriási   rizsföldek , és szőlőültetvények , és napjainkban egyre csodálatosabb villák a kertekben óriási  medencékkel színesítik .

A mórok   500 éves uralma alatt  a kiépült a mzőgazdasági célú víz   és csatornarendszer Valenciában , amely nagyban hozzájárult az új növények meghonosításában.  Az arabok hozták az   articsókát, dióféléket, szárított gyümölcsöket , és a rizst , amely bőségesen növekszik   a mocsaras vidéken, közel a Földközi-tengeren. A   rizs tömegtermelésében  különösen fontos Valencia szerepe, így a felhasználása ...

Tovább Szólj hozzá

2015. aug 24.

Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 3. etap - Ajo blanco

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2015. 3. etap - Ajo blanco

Még mindig Malagában vagyunk. Ma  Mijas > Málaga között zajlik a verseny közel 165km-en keresztül. Vasárnap a kolumbiai Esteban Chaves nyerte meg a futamot, az igazán nagy esélyesek nem mutatták még meg magukat. 

Amikor készültem, még tikkasztó hőség volt, és nagyon jól esett egy hideg leves, amihez még a gázt sem kell meggyújtani. Ízek, illatok, textúrák mámorító kavalkádja, egyszerúen nem lehet abbahagyni amíg van a tálban :-)

Hozzávalók / 4 főre
- 150g blansírozott mandula
- 150g rusztikus kenyér
- 100 ml jó minőségű   olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint néhány evőkanál fehérborecet
- 1l hidegvíz
- 1 fürt szőlő
- csipet só


image_64.jpg

Ha szükséges blansírozzuk a mandulát, majd pirítsuk meg enyhén. ...

Tovább Szólj hozzá

2015. júl 23.

Tour de serpenyő (France) 2015. 18. szakasz - Provance - Poulet a la provancale

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 18. szakasz - Provance - Poulet a la provancale

A VELO.HU oldal jelentése a 17. szakasz után. " Drámákkal teli, forró szakaszt láthattunk az Alpokban. Olyan nyert, aki nem számít igazi hegyi menőnek, de mégis 60 km-t tudott szökésben lenni ezen a kőkemény terepen. Feladta ma az amerikai kerékpársport nagy reménysége és elesett Contador, ezzel újabb két percet vesztett összetettben.  A szerdai győztes, Simon Geschke (Giant-Alpecin) végigbőgte örömében a sajtótájékoztatót és elmondta, 15 évet várt erre a pillanatra. Ez volt karrierje harmadik győzelme. Előtte le a kalappal a szakaszgyőzelemért, Froome (Team Sky) és Quintana (Movistar) pedig tovább növelték előnyüket vetélytársaik előtt. Nibali (Astana) erős volt, de nem az, akit tavaly láthattunk. Emlékezetes nap volt ...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj provance francia konyha tour de serpenyő

2015. júl 17.

Tour de serpenyő (France) 2015. 13. szakasz - Midi-Pyrénées - 'Gratin de blettes'

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 13. szakasz - Midi-Pyrénées - 'Gratin de blettes'

 A VELO:HU bejegyzése a tegnapi befutóról:"Az esélyesek harca furcsán alakult. A Plateau-ig természetesen semmi nem történt, ott viszont a hegy közepén szinte minden igazi esélyes támadott (Quintana, Contador, Valverde, Nibali), de úgy tűnt, egyikőjük se gondolta komolyan a dolgot egészen addig, míg Froome meg nem indult kicsivel később. Erre már rövid időre szétszakadozott az esélyesek csoportja is, de pár kontraakció után összezártak és végül együtt értek be a célba, így szinte semmi változás nincs az összetettben. Valverde azért sprintelt egyet a cél előtt, de még igazán komoly időkülönbséget sem tudott kialakítani."  Összetettben Froom vezet majd 3 perccel, de a többiek is ott vannak szorosan a nyomában. Vajon mit hoz a mai Muret ...

Tovább Szólj hozzá

2015. júl 11.

Tour de serpenyő (France) 2015. 8. szakasz - Bretagne - a sós karamell

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 8. szakasz - Bretagne - a sós karamell

A 7. szakasz után leírhatjuk: 'Végre egy szakasz ami után leírhatjuk: nem történt semmi.
A mezőny megúszta rossz idő és bukások nélkül, ez az elmúlt napok fényében igencsak jó hír." 
A mai futam Rennes és Mûr-de-Bretagne közötti 181km-es szakaszon zajlik majd, Kiváncsian várjuk a mai fejleményeket.

Franciaország legnyugatibb csücskében járunk. Fő tevékenység a mezőgazdaság, halászat, turizmus. A helyi konyha szilárdan támaszkodik a helyi élel­miszerekre. He­lyi szõlõbõl készült bor nincs, de az almabor (cidre) népszerû. Gasztronómiája sokszinű, a tenger kínálta alapanyagok széles választékán túl a föld kincseit is sokszinűen használják. Egy érdekes, finom ám igen addiktív dolgot fedeztem fel a receptek között. Ez a ...

Tovább Szólj hozzá

2015. júl 06.

Tour de serpenyő (France) 2015. 3. szakasz - Stoemp rákfarokkal

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 3. szakasz - Stoemp rákfarokkal

Belgiumban vagyunk a 3. versenynapon, az élen Cancellara, de még bármi lehetséges... Nézzük inkább mit adhatunk itt enni a fiúknak.  A belga konyha fogásai közül egy klasszikust választottam, ezt azonban  Lorien 2012 postjában ( itt ) már elkészítette, ezért egy újragondolt változatot készítettem el.

A STOEMP egy hagyományos belga 'comfort food' - tört krumpli dúsítva zöldségekkel, vagy egyéb finomságokkal. A krumplipüré a világ egyik legnagyobb találmánya, sajnos nem őrzi feltalálója nevét az utókor.  Most egy rákkal és sült krumplival megbolondítva próbáltam ki, így is több mint finom!!!!

( a comfort foodról Égigérő paszuly tollából ( itt ) már olvashattunk egy korábbi postban)

Hozzávalók 4 fő részére: 

...
Tovább Szólj hozzá

Belgium tour de serpenyő

2015. máj 31.

Tour de Serpenyő 2015 - Giro 21. etap - Salsa verde

írta: Solara
Tour de Serpenyő 2015 - Giro 21. etap  - Salsa verde

Utolsó nap, elköszönünk Olaszországtól. Az idén is izgalmas és szép verseny volt.   Azt utolsó etapon hagyományosan nem történik semmi ami az összetett sorrendjét befolyásolná. Contador megőrizte összetettben az első helyét, Aru a második, aki a 20. szakaszon első helyezett lett. Várhatóan az élen már nem lesz változás a sorrendben, de azért ne kiabáljuk el....

Torinóból indul az utolsó napon a mezőny és Milánóban van a befutó. Ezúttal egy klasszikus piemonti receptet hoztam. 

Hozzávalók: 

- 2 csokor petrezselyemzöld

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 főtt tojás sárgája

- 2 szelet olaj alatt eltett szardella, lecsepegtetve ésszálkátalanítva

- 10 db só alatt eltett kapribogyó lemosva a sótól

- 100g zsemlemorsza

- 2 ...

Tovább Szólj hozzá

2015. máj 23.

Tour de serpenyő 2015 - Giro 14.etap. Asparagi alla Veneta

írta: Solara
Tour de serpenyő 2015 - Giro 14.etap. Asparagi alla Veneta

A mai napon egyenkénti időfutam lesz. Treviso-Valdobbiadene útvonalon. Mesés táj, a glera szőlők glédában  állnak és figyelik a verseny alakulását. Szerintem Aru szurkolók. Legalább is remélem, mert én neki szurkolok. Ma a Strada del Prosecco-n tekerünk, és itt a helyi szőlőfajta a Glera. A hagyományokat ápolva hoztam egy igazi  tradizionális receptet Veneto tartományból. Könnyű, gyors és ízletes. Mivel spárgaszezon van, most a spárgát is spárgával.... :-) 

Hozzávalók 4 személyre:

- 1,2 kg zöldspárga

- 4 tojás

- extraszűz olivaolaj

- ecet, só, bors ízlés szerint

image_52.jpg

Elkészítés: Tisztítsuk meg a spárgát, majd főzzük meg enyhén sós vízben. (a zöldspárga hmegtisztítását úgy tanultuk, hogy a spárgát ...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj Veneto Olasz konyha

2015. máj 19.

Tour de serpenyő 2015 - Giro 10.etap. Tortellini

írta: Solara
Tour de serpenyő 2015 - Giro 10.etap. Tortellini

 

Ismét egy klasszikus. Nemrégen Bolognaban jártunk főzőtúrán, itt kihagyhattalan feladat volt a tortellini készítése, most ezt fogom megosztani.

A tortellini az Emiglia-Romagna-i családok szent eledele, Egy-egy családi recept hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és nezedékről nemzedékre száll. A tészta eredete a legenda szerint:  Lucrezia Borgia megszállt egy kis útszéli fogadóban egy éjszakára. A fogadós kíváncsisága olyan nagy volt, hogy nem bírta ki, hogy be ne kukucskáljon  a kulcslyukon, de csak a köldökét látja a vonzó nőnek. Ez annyira felkavarja és megihleti, hogy az éjszakát a konyhában tölti és megalkotja a tortellinit.

Az én receptem amit Chef Elio Tacchini-vel készítettünk.

Hozzávalók a tésztához ...

Tovább Szólj hozzá

2015. máj 15.

Tour de serpenyő 2015 - Giro 7. etap. Saltimbocca

írta: Solara
Tour de serpenyő 2015 - Giro 7. etap. Saltimbocca

Tegnap közel az etap végéhez közel egy figyelemtlen néző okozot balesetet, amiben Contador is érinett volt olyannyira, hogy fájdalmai miatt a pódiumon fel sem tudta emelni a kezét az éllovasnak járó trikó felvételéhez.  Csapata, a Tinkoff-Saxo azt közölte, alapos vizsgálatoknak vetik alá, hogy kiderüljön, mekkora a baj. Reméljük semmi olyan komoly, ami befolyásolná a versenyt a továbbiakban.

Ma  a csapat Toszkánából indul és Lazióba érkezik. Rómához közel Fiuggi a befutó. A mai receptem egy nagyon egyszerű és ízletes ételt, az olasz konyha egyik remeke.

Saltimbocca alla Romana

Az egyik legismertebb főétel ami a római konyhát reprezentálja. Függetlenül a földrajzi származási területől, saltimbocca alla romana-t ...

Tovább Szólj hozzá

Lazio Olasz konyha tour de serpenyő

2015. már 15.

Gomba sajttal - soko kvelit

írta: Solara
Gomba sajttal - soko kvelit

Egy újabb grúz étel került a repertoáromba, amit én meleg előételként kínálok, piritóssal és egy jó pohár behűtött gyönygyöző borral.

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 1,2kg vegyes gomba
  • 15 dkg reszelhető kézműves sajt
  • 1-2 fej édes hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 15g vaj
  • fűszerek (sáfrány, origano, petrezselyemzöld)
  • só, bors ízlés szerint

image_45.jpgA gombát felapritom és egy tapadásmentes serpenyőben egy kevés víz hozzáadásával elkezdem párolni, sózom.  5-7 perc után hozzáadom a megtisztított feldarabolt hagymár és fokhagymát és a vajat, kevergetve újabb 10 percig párolom, közben hozzáadom a fűszereket,  ízlés szerint sózom és borsozom.

image_47.jpg

Ezután jön a reszelt sajt, amit óvatosan összekeverek a gombával, ...

Tovább Szólj hozzá

gasztronómia Grúz konyha

2015. már 04.

Gasztro-túra v9.0 - Emilia-Romagna (Bologna)

írta: Solara
Gasztro-túra v9.0 - Emilia-Romagna (Bologna)

Ismét március van, itt az ideje leporolni a bőröndöt, előkapni az útikönyveket és térképeket. Idén kilencedik alkalommal kötjük fel kötényünket és vetjük bele magunkat az olasz konyha titkainak felderítésébe. Ebben az évben Emiglia-Romagna - pontosabban Bologna a célállomás. 

2015_olaszorszag.jpg

Mivel a világ közepe mégis csak Firenze, úgy tervezzük az utunkat, hogy előbb beugrunk ide egy bistecca fiorentinára, majd vissza Veronába, a borkiállításra, túránk állandó állomására. Utána jöhet Bologna és a sütés-főzés. Kultúrális és kulináris kincsekben gazdag a város meg a környéke, biztos vagyok benne, hogy nem fogunk unatkozni, sőt....

 

Tovább Szólj hozzá

utazás gasztronómia vinitaly gasztro túra Bologna főző tanfolyam Olasz konyha