2016. már 02.

Variációk Khachapurira 2. ( ხაჭაპური ) Imeruli khachapuri

írta: Solara
Variációk Khachapurira 2. ( ხაჭაპური ) Imeruli khachapuri


Elég sok idő telt el az első variáció óta, azóta tervezgetem, hogy kipróbálom a kelt tésztából készült változatot. Eljött az ideje, ma megsütöttem!

A következő khachiapuri imertian, talán a világon az egyik legismertebb, ami Imeruli városából származik. Minden vidéknek megvan a maga khachapurija, mint ahogy bizonyos ételeket nálunk is másképpen készítenek a különböző tájegységeken.

Hozzávalók:

  • kb 400g liszt ( sima és félfogós vegyesen)
  • 1 dl tej
  • 100 g vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 25g élesztő (fél kocka)
  • csipet só

Töltelékhez:  600g sós sajt (pl Anikó) + 1 tojás

olvasztott vaj a tészta megkenéséhez

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, vajat szobahömérsékleten hagytan megpuhulni. Összedolgoztam a lisztet, felfuttatott élesztőt és a vajat. Robotgéppel kb. 10 percig dagasztatottam, amig rugalmos jól kidolgozott tészta lett belőle majd egy órán át lkelsztettem langyos helyen. Utána  3 db egyenként kb 250g-os cipót formáltam belőle, átgyúrtam őket egyenként, és újabb fél órát kelesztjük. 

image_76.jpg

Kb 28 cm-es köralakra nyúltottam az első bucit a másodszori kelesztés után, a egy-egy tésztalap közepére halmoztam az 1/3 tölteléket, majd összezártam a csomagot, óvatosan, hogy minel kevesebb levegő maradjon benn, megfordítottam, és vigyázva, hogy ne szakadjon ki a tészta, ismét 28 cm-es koronggá nyújtottam, ezúttal már a sajttötelék a tésztalapok között volt.  Egy kevés olívaolajjal kikent 28 cm-es pizzasütőbe tettem, előmeligített sütőben 220c-on 10 perc alatt mosolygós barnára sütöttem. Még forrón, a sütőböl kivéve vajja megkentem a tetejét. A ízhatás fokozható, amennyiben fokhagymás vajjal kenjük meg.  

image_77.jpgFolyt. köv...

Szólj hozzá