2016. sze 01.

Tour de serpenyő (Vuelta) 2016. 12 szakasz - Cantabria

írta: Solara
Tour de serpenyő (Vuelta)  2016. 12 szakasz - Cantabria

CANTABRIA PASIEGA QUESADA

Tegnap ez történt: "Chris Froome 2011 után 2016-ban is megnyerte a Pena Cabarga befutóját a Spanyol Körverseny során, ezzel pedig Alejandro Valverdét megelőzve az összetett második helyére lépett előre. Chris Froome és Nairo Quintana végül kétszereplőssé változtatta a Pena Cabarga meredekét, Froome győzött, ám a Movistar kolumbiai kiválósága magabiztosan őrizte meg az összetett vezetést." (velo.hu)

Tegnap Kantabriába érkeztünk, itt folytatódik a mai futam. Kantabria egy picur Észak-Spanyol tartomány, nagy gasztronómiai hagyományokkal. Itt is közel ugyanazok megtalálhatók, mint a szomszédos tartományokban. Tengeri halak és a pisztráng jellemző alapanyag. Hegyi legelőkön marhacsordák és birkanyájak sokasága, ebből kifolyólag komoly tradiciója van a sajtkészítésnek. Itt tartják a hagyományos marhavásárt Torrelevágában 1767-óta III Károly engedélye alapján. Közel 250 éves hagyományt őriznek mind a mai napig.

image_20.jpeg

Hoztam egy tipikus receptet Kantabriából, Cantabria Pasiega quesada, eredetileg aludttejjel készül, ha ez nehézségbe ütközne, helyettesíthető joghurttal. Népszerű mint nálunk az Alföldön a tejespite, és legalább annyira egyszerű is.

  • 500 gr. aludttej( vagy joghurt)
  • 2 közepes tojás
  • 100 gr. cukor
  • 75 gr. liszt
  • 30 gr. olvasztott vaj
  • 1 kezeletlen citrom reszet héja
  • 1 kávéskanál fahéj a tetejére.

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és azzal is addig keverjük, míg habosodni nem kezd a massza. Most jöhet a tej (vagy a joghurt) és a liszt, a citrom héja. Kivajazott vagy sütőpapirral bélelt formába öntjök. Ehhez a mennyiséghez egy 22cm átmérőjű tortaformát választottam, és oly módon béleltem ki, hogy a sötüpapirt beletettem a formába, majd ezután illesztettem bele az alsó lemezt, és kattintottam össze. Így nem folyik ki a híg massza. kivajaztam az aját, mielőtt beleöntöttem. 180C fokon aranyszínüre sütöttem, majd fahéjjas porcukorral hintettem meg, amikor kihült.

image_19.jpeg

Szólj hozzá