Al dente

ahogyan mi szeretünk gasztro-túrázni Italiában

2016. máj 18.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 11 szakasz - Emiglia Romagna- Modena

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 11 szakasz - Emiglia Romagna-  Modena

Riottás lazactekercs tradicionális modenai balzsamecettel

A tegnapi napról ezt írták a lapok: "Hosszú szökés után az olasz Giulio Ciccone nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny keddi, 10. szakaszát, melyen összetettben a luxemburgi Bob Jungels átvette a vezetést a szintén olasz Gianluca Brambillától. A Campi Bisenzio és Sestola közötti 219 kilométeres etapon a végső sikerre esélyes versenyzők több mint két perc hátránnyal értek célba. A Costa Rica-i Andrey Amador egy másodperccel előzte meg a spanyol Alejandro Valverdét és öttel a két éve győztes olasz Vincenzo Nibalit."  Ma Modena-Asolo között tekernek a fiúk 212km-t. Összetettben Valverde 3. helyen van, Nibali 5. A Giro közepén tartunk éppen. Még minden lehetséges..... az esélylatolgatrások helyett  térjünk a ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 17.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 10. szakasz - Emiglia Romagna

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 10. szakasz - Emiglia Romagna

Torta nera

Ez a recept San Secondo-ból való, Párma tartományából.

image_12.jpeg

Hozzávalók 4-6 fő részére:

  • - 250g liszt
  • - 1 csipet só
  • - 75g cukor
  • - 1/2 tasak sütőpor
  • - 125g vaj
  • - 2 tojássárgája

töltelékhez:

  • - 150g pirított őrölt mandula
  • - 150g cukor
  • - 75g kakaó
  • -  2 tojássárgája
    • - 1 csésze ristretto espresso

 

Készítsünk el a hozzávalókból a linzertésztát oly módon, hogy a lisztet és a száraz hozzávalókat összekeverjük, gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a vajat, az ujjbegyeinket használva, amint morzsás állagú nem lesz,  adjuk hozzá a tojássárgájákat, és addig dolgozzuk össze, amíg rugalmas sima tésztát kapunk. Majd kibélelünk vele egy 26cm átmérőjű sütőformát, oly módon, hogy egy 2-3cm magas ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 13.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 7 szakasz - Umbria- Ragu di cervo in bianco

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 7 szakasz - Umbria- Ragu di cervo in bianco

Szarvasragu "fehéren"

Unbria Olaszország zöld szive, mondják az umbriaiak ( ezt már biztosan leírtam más bejegyzésekben is) tényleg zöld, tényleg csupa szív, csupa báj.

Szerb Antal írta az Utas és a holdvilág c. művében: „- Umbria egészen más, mint Toszkána – gondolta -, parasztabb, ősebb, szentebb, és mintha egy árnyalattal zordonabb is volna…” továbbá olvashatjuk még, hogy „Nálunk az emberek mindig a völgyekbe építkeztek, a hegyek alá, itt pedig fel a hegyre, a síkság fölé. Vajon miféle ősi ellenség képe élt az alapítók idegzetében, micsoda iszonyat elől menekültek mindig felfelé, a meredek sziklák oltalmába? Ahol a síkságból egy domb nőtt ki, oda mindjárt várost építettek” 

image.jpegNics tengere, ám vadja és földje jó! Így kitünő ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 11.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 5 szakasz - Campania -

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 5 szakasz - Campania -

'Carne di maiale con peperoni sott'aceto e patate'

"A háromnapos holland "kiruccanás" és a hétfői pihenőnap után Olaszországban folytatódott Catanzaro és Praia a Mare között, a táv második felében sok rövid, de húzós emelkedővel. A negyedik szakasz össztávja 200 kilométer volt, két harmadik kategóriás emelkedővel nehezítve, a véghajrához közeledve dimbes-dombos terepen." Az olasz Diego Ulissi nyerte  a negyedik szakaszt, amelyen a másodikként célba érő holland Tom Dumoulin visszavette az összetettben élen állónak járó rózsaszín trikót. Az ötödik szakasz során egy a maihoz hasonló 233 kilométeres etap következik Praia a Mare és Benevento között.   

Benevento  városának alapításának története a Homéroszi időkig nyúlik vissza. Azóta folyamatosan lakott terület volt, ...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj Campania Giro Olasz konyha tour de serpenyő