Tour de serpenyő (Tuor) 2016. 7 szakasz - Midi-Pyrénées
Garbure - a tradicionális zöldségleves
A mai 162km-es szakasz L’Isle-Jourdain és Lac de Payolle között fut. Klasszikus hegyi szakasz, klasszikus hegyi ételt kíván. Garbure, egy tipikus és hagyományos leves a Pireneusokból, A gascogne-i emberek mindennapi étele. Elkészítési módja házról házra változott, alapanyagai követték az évszakok ciklikusságát, mi terem éppen a földeken, mi van a kamrában. Főbb alapanyagai: Tarbes fehér bab, zöld kelkáposzta, zöldségek és konfittált liba- vagy kacsa alkatrészek. Ehhez a kiadós, ízletes és vitamindús specialitáshoz tökéletesen megy egy szelet parasztkenyér és egy pohár jó bor. Egy nagyon protein-gazdag étel, különösen télen, a téli munkában sportokban kifáradva jólesik az energia visszapótlása egy tál gőzölgő leves útján. Nem is beszélve,ha az ember a hegyek között teker a Tor de Francon, kell az energia.
A titok, hogy mitől jó egy igazi Garbure: hagyjuk lassú tűzön, sokáig főni,
Alant az arányok és egy kora-nyári alapanyag-változat következik.
- 100 g fehér bab (száraz, vagy frissen fejtett)
- 4 db konfitált kacsa szárnytő
- 200 g húsos, füstölt szalonna
- egy kis fej új kelkáposzta
- 500 g krumpli
- 2 póréhagyma
- 4 kis sárgarépa, 4 kis fehérrépa
- 1 szálzeller, 1 kis fej karalábé
- 2 gerezd friss fokhagyma, 1 fej hagyma
- fűszercsokor: babérlevél, kakukkfű, petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- tálaláshoz szeletelt rozskenyér, száraz vörösbor, savanyú uborka, gyöngyhagyma, kapribogyó, saláta
Elkészítés: Előző este, áztassuk be a babot hideg vízben, másnap szűrjük le.
Tisztítsuk és vágjuk nagyobb darabokra a sárgarépát, burgonyát, fehérrépát.
Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát, fokhagymát, póréhagymát és zellert. Vágjuk a káposztát csíkokra.
Egy 4 literes fazékba 2,5l vizet teszünk a tűzhelyre melegedni. Tegyük bele a szalonnát, majd amikor felforr hozzáadjuk a babot. a megtisztított zöldségeket és hagymákat. zellert és fűszerek ízlés szerint. Sózzuk, borsozzuk.
Főzzük közepes lángon fedő alatt 20 percig, majd hozzáadjuk a káposztát is, újabb 40 percig főzzük, végül belekerül a konfitált kacsaszárnytöveket és tovább főzzük legalább fél órán keresztül.
Ha a olyan sűrű, hogy "megáll a kanál benne", a leves tökéletes. Friss ropogós parasztkenyérrel, kínáljuk. Természetesen a francia vörösbor sem maradhat el a kísérő csapatból!