2014. júl 19.

Tour de serpenyő 2014. 14. szakasz - Tarte à l'abricot sur pâte à l'huile d'olive et lavande

írta: Solara
Tour de serpenyő 2014. 14. szakasz -  Tarte à l'abricot sur pâte à l'huile d'olive et lavande

Pénteki nap győztese Nibali. :-)  A  messinai "Cápa" ismét tett egy lépést a győzelem felé...  A Euronews ezt írta: "Óriási hőség gyötörte meg a versenyzőket a Francia-Alpokban, de Vincenzo Nibali dacolt az időjárási körülményekkel, és megnyerte a Tour de France 13. szakaszát, amely hegyi befutóval zárult Chamrousse-ban. Nibali-t a záró, kiemelt kategóriás hegyen megpróbálta támadni a spanyol Alejandro Valverde, de az olasz visszaverte a támadási kísérleteket, sőt ritmust váltott."

A mai napon tovább haladnak, Grenoble a start helye, komoly hagyományai vannak a kerékpározásnak, gyakran szerepel a Tour de France térképén. 177km és 2000m szintkülönbség megtétele után Risoul városába érkeznek, Ma kedvenc versenyzőm SÁRGA pólót visel ismét, ezért hoztam egy  SÁRGAbarackos receptet. Mivel Provance már egész közel van, fűszerezzük egy csipet levendulával.

image_21.jpg

Sárgabarck torta levendulával
Hozzávalók a tésztához 8 személyre:
250 g liszt
50 gramm barna cukor
5 evőkanál olívaolaj
1 tojás
4-5 ág levendula virágja lemorzsolva
1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:
2 dl téjszín
2 tojás
2 evőkanál levendula méz

8-10 érett sárgabarack 
1 evőkanál mandulaforgács a tetejére

Elkészítés:
1. Tészta: Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, olívaolaj, só, levendulát és 1 tojást. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát. Készíts belőle egy labda, és tegyük egy fél órára hűtőbe. Majd nyújtsuk ki 3mm vastagságúra, helyezzük a kivajazott formába.

2.A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra  Mossuk meg a sárgabarack és vágjuk négyfelé.  Helyezzük a tésztára, majd dolgozzuk össze a mézet, tojásokat és tejszínt, Öntsük a sárgabarack tetejére, szórjuk meg mandulaszeletekkel és 45 perc alatt süssük készre tortánkat.
sárgabarack.jpg

A francia receptek megtalálásában, kiválasztásában és lefordításában nagy segítségemre volt Margó barátnőm, aki nemcsak francia hely- és nyelvismeretével, de gyakorló konyhatündéri tapasztalataival is támogatta munkámat. Segítségét ezúton is köszönöm. Tőle hallottam, hogy Provance-ban a sárgabarack levendulával az kötelező. Kíváncsivá tett, hát kipróbáltam. Átment a próbán, kétkedő családtagjaim és barátaim kóstolás után elismerték: "Ez nem csak szép, de jó is!" Külön élvezet volt számomra, hogy végre olyan desszertet készíthettem, amiben szerepet kapott az olívaolaj is. 

Holnap Lorien  teker a sárga kötényért...

 

Szólj hozzá