Tour de serpenyő (Tuor) 2016. - 19. szakasz - Rhône-Alpes (Savoie)
FONDUE SAVOYARDE
Közel a vég. Chris Froomeaz élen, 4 perces előnyével már csak a biztonságos beérés a lényeg. Aru szeretne dobogóra állni. Mindent bele!
Ma Albertville-ből indul a mezőny. Itt a hegyekben adja magát egy autentikus recept, a fondue. A Tour egy remek alkalom, hogy kipróbáljak olyan recepteket, melyek már régóta ott motoszkálnak a fejemben, de még soha nem volt elég erős a motiváció, hogy nekirugaszkodjak. El lesz msot a fondue savoyard.Itt a nagy alkalom, próbáljuk ki! Egy kis sajtvadászat, és megvannak az alapanyagok.
A szükséges sajtmennyiség kiszámítása: Általában 20-25 dkg sajt felnőtt személyek esetében fejenként, gyerekekre, kisebb étkű emberekre 15 dkg számolnak.
a képlet: személyek száma X 20dkg sajt, (ami 3 féle sajtból tevdik össze: 1/3 emmentáli, 1/3 Beaufort, 1/3 Comte) Kimatekozom: 5 főre -> 1 kg sajt összesen.
- 33 dkg emmentáli sajt
- 33 dkg Beaufort sajt
- 33 dkg Comté sajt
- 1 kg sajthoz 4 dl száraz fehér bor
- 0,5 dl cseresznyepálinka
- fél kávéskanál kukoricakeméynítő
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 friss bagett kockákra feldarabolva.
- ízlés szerint bors és szerecsendió
(Kép található: http://ja6.free.fr/fichiers/f3645.htm)
Tegyük egy tűzálló (fondue) edénybe a reszelt sajtot, fehér bor és egy kis zúzott fokhagymát. Óvatosan olvasszuk össze a sajtokat és a fehérbort, folyamatos kevergetés mellett egy fa spatulával "8" formákat formázva. . Amikor a keverék folyékony és homogén, adjuk hozzá a fél kávéskanál kemnényítőt , egy csipet sót és egy kupics cseresznyepálinkát. Főzzük lassú tűzön 3 percig majd melegen kínáljuk kockára vágott kenyerdarabokkal. Ízesíthetjük borssal és szerecsendióval ízlés szerint.