Tour de serpenyő (Giro) 2016. 5 szakasz - Campania -
'Carne di maiale con peperoni sott'aceto e patate'
"A háromnapos holland "kiruccanás" és a hétfői pihenőnap után Olaszországban folytatódott Catanzaro és Praia a Mare között, a táv második felében sok rövid, de húzós emelkedővel. A negyedik szakasz össztávja 200 kilométer volt, két harmadik kategóriás emelkedővel nehezítve, a véghajrához közeledve dimbes-dombos terepen." Az olasz Diego Ulissi nyerte a negyedik szakaszt, amelyen a másodikként célba érő holland Tom Dumoulin visszavette az összetettben élen állónak járó rózsaszín trikót. Az ötödik szakasz során egy a maihoz hasonló 233 kilométeres etap következik Praia a Mare és Benevento között.
Benevento városának alapításának története a Homéroszi időkig nyúlik vissza. Azóta folyamatosan lakott terület volt, ami arra enged következtetni, hogy alkalmas volt a terület a jó minőségű élelmiszerek előállítására, begyüjtésére és levadászására.
Ma egy kevésbé ismert, tipikus antik receptet hoztam a magas Irpinia-ból (Campania - Avellino). Ecetes paprika, hegyi burgonya és sertéshús darabokra vágva. A recept egyszerű, a végerdmény egy érdekes új ízkonbináció. Benevento címerállata a vadkan. Eredetileg valószinűleg vaddisznóhúsból készült ez a étel.
Hozzávalók:
-
1 kg sertéshús (pl. lapocka, tarja)
-
4 húsos édes paprika (ecet alatt tartósítva)
-
8 db sárga burgonya
-
2 babérlevél
-
só, bors, ízlés szerint csípős paprika
Elkészítés:
Daraboljuk fel a sertéshúst. Tisztítsuk meg a burgonyát,majd vágjuk kockára. A paprikát, ha túl savanyú folyó hideg víz alatt öblítsük le majd távolítsuk el a magházat, ha szükséges és szeleteljük fel.
Egy kevés olívaolajon forrósítsuk fel a paprikát, majd adjuk hozzá a sertéshús. Pirítsuk együtt őket 20 percig, ezt követően adjuk hozzá a krumplit, fedjük le és újabb 50-55 percig főzzük lassú tűzön.
Melegen tálaljuk!
Ajánlott bor az étel mellé erről a vidékről: Aglianico del Taburno