Variációk Khachapurira 2. ( ხაჭაპური ) Imeruli khachapuri
Elég sok idő telt el az első variáció óta, azóta tervezgetem, hogy kipróbálom a kelt tésztából készült változatot. Eljött az ideje, ma megsütöttem!
A következő khachiapuri imertian, talán a világon az egyik legismertebb, ami Imeruli városából származik. Minden vidéknek megvan a maga khachapurija, mint ahogy bizonyos ételeket nálunk is másképpen készítenek a különböző tájegységeken.
Hozzávalók:
- kb 400g liszt ( sima és félfogós vegyesen)
- 1 dl tej
- 100 g vaj
- 1 teáskanál cukor
- 25g élesztő (fél kocka)
- csipet só
Töltelékhez: 600g sós sajt (pl Anikó) + 1 tojás
olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, vajat szobahömérsékleten hagytan megpuhulni. Összedolgoztam a lisztet, felfuttatott élesztőt és a vajat. Robotgéppel kb. 10 percig dagasztatottam, amig rugalmos jól kidolgozott tészta lett belőle majd egy órán át lkelsztettem langyos helyen. Utána 3 db egyenként kb 250g-os cipót formáltam belőle, átgyúrtam őket egyenként, és újabb fél órát kelesztjük.
Kb 28 cm-es köralakra nyúltottam az első bucit a másodszori kelesztés után, a egy-egy tésztalap közepére halmoztam az 1/3 tölteléket, majd összezártam a csomagot, óvatosan, hogy minel kevesebb levegő maradjon benn, megfordítottam, és vigyázva, hogy ne szakadjon ki a tészta, ismét 28 cm-es koronggá nyújtottam, ezúttal már a sajttötelék a tésztalapok között volt. Egy kevés olívaolajjal kikent 28 cm-es pizzasütőbe tettem, előmeligített sütőben 220c-on 10 perc alatt mosolygós barnára sütöttem. Még forrón, a sütőböl kivéve vajja megkentem a tetejét. A ízhatás fokozható, amennyiben fokhagymás vajjal kenjük meg.
Folyt. köv...