2014. sze 14.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. - 21. etap - Torta di Santiago

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. - 21. etap - Torta di Santiago

Ezt írták az ES Bringa oldalán a tegnapi szakasz befejezése után:"Ma  semmi váratlan nem történt. Na jó, esetleg Rodriguez korai akciója. De nem volt veszíteni valója, így érthető, miért támadott 9 km-rel a cél előtt…Aru zseniális, hogy ennyi idősen így tartotta a lépést a nagyokkal, Valverde pedig hatalmas küzdő."  Szép verseny volt a 20. szakasz. Az utolsó előtti napon Froom és Contador hatalmasat harcolt, és Contador került ki győztesen ebből a párbajból. Remélj ma már nem lesz semmi olyan nem várt esemény, ami megváltoztatná a papírformát,...

Ma Santiago de Compostela-ban vagyunk, Galicia fővárosa, itt ér véget a híres zarándokút, az El Camino, és itt a befutója az idei Vuelta utolsó etapjának is.  Továbbá a legenda szerint Idősebb Szent Jakab temetkezési helye. A város 1985 óta az UNESCO világörökség része.

Utolsó napra egy desszerttel készültem, nagyon sok variációt találtam a receptre, kettőt ki is próbáltam. Mára azt választottam, ami nagyon ízlett, és rögtön beírta magát a család receptes könyvébe.

Torta de Santiago 

Hozzávalók (12 szelet)

  • 450g blansírozott mandula   
  • 150g vaj
  • 300g porcukor
  • 6 tojás
  • 150g finomliszt
  • 1 citrom reszelt héjja
  • porcukor a díszítéshez

Előkészület: Melegítsük elő a sütőt 170C fokra ( gázsütő 3. fokozat),  pirítsuk meg a mandulát, majd őröljük meg a mandulát. Vajazzunk ki egy 24 cm-es kapcsos tortaformát.

Keverjük össze a vajat a cukorral amig könnyű és laza lesz, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és addig keverjük, még krémes állagú, homogén masszát kapunk. Ezután forgassuk bele a mandula és a liszt keverékét és a citromhéjat. Nem kell már sokáig kevergetni, épp csak elkeverni az alkotóelemeket.

Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába, süssük kb.  1 óra 20 percen át (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült). Hagyjuk hűlni 5 percet, majd porcukorral díszítsük.

image_42.jpg

santiago kereszt.jpg

Eljött az utolsó nap, rövidesen kiderül ki lesz az ünnepelt ma. A Tour de Serpenyő résztvevői nevében elköszönök mindenkitől aki velünk együtt követte a bringásokat és a recepteket. Szép út volt!

JÖVŐRE VELETEK, UGYANITT!  :-)

Szólj hozzá

gasztronómia desszert spanyol konyha Galicia tour de serpenyő manduls