Al dente

ahogyan mi szeretünk gasztro-túrázni Italiában

2016. máj 13.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 7 szakasz - Umbria- Ragu di cervo in bianco

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 7 szakasz - Umbria- Ragu di cervo in bianco

Szarvasragu "fehéren"

Unbria Olaszország zöld szive, mondják az umbriaiak ( ezt már biztosan leírtam más bejegyzésekben is) tényleg zöld, tényleg csupa szív, csupa báj.

Szerb Antal írta az Utas és a holdvilág c. művében: „- Umbria egészen más, mint Toszkána – gondolta -, parasztabb, ősebb, szentebb, és mintha egy árnyalattal zordonabb is volna…” továbbá olvashatjuk még, hogy „Nálunk az emberek mindig a völgyekbe építkeztek, a hegyek alá, itt pedig fel a hegyre, a síkság fölé. Vajon miféle ősi ellenség képe élt az alapítók idegzetében, micsoda iszonyat elől menekültek mindig felfelé, a meredek sziklák oltalmába? Ahol a síkságból egy domb nőtt ki, oda mindjárt várost építettek” 

image.jpegNics tengere, ám vadja és földje jó! Így kitünő ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 11.

Tour de serpenyő (Giro) 2016. 5 szakasz - Campania -

írta: Solara
Tour de serpenyő (Giro)  2016. 5 szakasz - Campania -

'Carne di maiale con peperoni sott'aceto e patate'

"A háromnapos holland "kiruccanás" és a hétfői pihenőnap után Olaszországban folytatódott Catanzaro és Praia a Mare között, a táv második felében sok rövid, de húzós emelkedővel. A negyedik szakasz össztávja 200 kilométer volt, két harmadik kategóriás emelkedővel nehezítve, a véghajrához közeledve dimbes-dombos terepen." Az olasz Diego Ulissi nyerte  a negyedik szakaszt, amelyen a másodikként célba érő holland Tom Dumoulin visszavette az összetettben élen állónak járó rózsaszín trikót. Az ötödik szakasz során egy a maihoz hasonló 233 kilométeres etap következik Praia a Mare és Benevento között.   

Benevento  városának alapításának története a Homéroszi időkig nyúlik vissza. Azóta folyamatosan lakott terület volt, ...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj Campania Giro Olasz konyha tour de serpenyő