2014. aug 23.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 1. etap - Tortillas de camarones

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 1. etap - Tortillas de camarones

Vuelta a Espana – Contador indul, de nem tartja magát esélyesnek, olvastam egy nappal az indulás előtt . A spanyol versenyző a Tour de France július 15-ei szakaszán lejtmenetben, 60-70 kilométer/órás sebességnél esett hatalmasat, és bár néhány perces ápolás után visszaült a nyeregbe, húsz kilométer megtétele után kiállt. A vizsgálatok aztán törést mutattak ki a sípcsontjában. Contador elmondta: az elmúlt tíz napban már fájdalommentesen edzhetett, de értelemszerűen nincs csúcsformában, és talán majd a háromhetes Vuelta utolsó harmadában szakaszgyőzelemre hajt. Szurkolunk neki.

Spanyol gasztronómia hallatán az első dolog ami beugrott, a tapasz. Ezek a hihetetlen változatosságban készülő falatkák, amit előételként, vagy finom borok kísérőjeként kaphatunk a vendéglátó helyeken. Egyes eredettörténetek szerint kenyérrel vagy sonkával takarták le a poharukat annak idején az ivókban, hogy a bogarak ne kóstolják meg azt. Mások szerint a kocsmárosok készítettek jó sós falatokat, hogy jobban fogyjon az ital. Bármi is volt a cél, az eredmény roppant élvezetes.

Ma egy garnélarákkal gazdagított tapaszt hoztam Jerez de la Frontera-ból.

Tortilla  garnélarákkal - 4 fő részére
Hozzávalók:
- ¼ kg garnélarák
- 200 g búzaliszt
- 200 g csicseriborsó liszt 
-
Egy csokor vágott petrezselyem
- Egy csokor vágott snidling
- 2 evőkanál olívaolaj
- Színezésre egy csipet sáfrány
- Víz (kb 300ml)
-
Egy tálba tesszük a liszteket, petrezselymet, hagymát, sáfrányt, olívaolajat és a rákokat. Adjunk hozzá egy kevés sót, majd annyi vizet, hogy sima massza legyen, ami sem túl folyékony, sem túl sűrű állagú. Tegyük egy fél órára hűtőbe. Amikor kivesszük, ellenőrizzük az állagát, ha besűrűsödik, adjunk hozzá kevés vizet. 
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, egy evőkanál segítségével tegyünk kis halmokat az olajba, és süssük ropogós aranyszínűre a tésztát 
Amikor megsült tegyük papírtörlővel bélelt tányérra és forrón tálaljuk.

image_22.jpg
Jó étvágyat !!

Jerez de la Frontéra neve elválaszthatatlan a kitűnő erősített bortól, azaz a sherry néven ismert italtól. Ne menjünk el szó nélkül mellette, íme egy rövid összefoglaló, kivonat a WSET tanfolyam anyagából:

Mind a bornak, mind az erősítéshez használt borpárlatnak a Cádiz tartománybeli „Sherry-háromszögből” kell származnia, mely Európa egyik legrégebbi és legmelegebb éghajlatú szőlővidéke. A sherry készítésekor megvárják a must teljes kiforrását, és ezután kevernek hozzá alkoholt, mely kötelezően brandy. Több változatban készül a száraz, könnyű finotól egészen a sokkal sötétebb és időnként édesebb olorosókig. Érlelését bodegáknak nevezett hatalmas katedrálisszerű csarnokokban végzik. A sherry érlelése és keverése egyaránt az ún. solera-rendszerrel történik. Hordók hosszú sorát halmozzák egymásra több szintben. A legfelső sorba kerül a legfiatalabb bor, a legalsóba a legöregebb. A palackba mindig a földön fekvő sorból nyerik a bort. Évente kétszer 5-30 százaléknyi bort palackoznak le, amit a felette levő sorból pótolnak, majd így folytatódik a művelet a legfelső sorig, amit végül a legutóbbi szüretből származó borral töltenek fel. Ily módon az érlelés minimum 3 évig tart. Ez a rendszer garantálja a sherry állandó ízét és minőségét.

Szólj hozzá