Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 12. etap - Rabo estofado al rioja
Tegnap Morabito és Quintana is feladni kényszerültek a versenyt. Az előzetesen az egyik favoritnak tartott Nairo Quintana a Pamplona és San Miguel de Aralar közötti etapon húsz kilométer után bukott és kulcscsonttörés gyanújával szállította el a mentő. A spanyol Alberto Contador őrzi előnyét a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny szerdai, 11. szakasza után. A hegyi befutóval nehezített etapon az olasz Fabio Aru lett az első. Személyes kedvencem, Alejandro Valverde hét másodpercet faragott hátrányából, így jelenleg 20 másodpercre van az éllovastól. a sérült versenyzőknek mielőbbi gyógyulást, Alejandronak és Albertonak pedig jó versenyzést kívánok.
Ma La Rioja tartomány Logroño városából indulnak és egy 166,4km-es kör megtétele után ide érkeznek vissza a versenyzők. Logroño észak-spanyolországi város, mely az Ebro folyó partján fekszik, La Rioja tartomány székhelye. Logroño a nagy hagyományú RIOJA bor termőhelyének is a központja. Gasztronómiája az egyszerű de kitűnő minőségű alapanyagokra épül. Nem tengerparti régió, így konyhája a sertés, marha és bárányhúsra illetve az termő zöldségekre épül. A leginkább figyelemre méltó sertéshús termékek édes morcilla (fekete kolbász) és chorizo. De ez kétségtelenül Rioja bor, hozott világszerte hírnevet ennek a földnek.
Rabo estefado al rioja - Rioja vörösborban főtt ökörfarok ragu
Hozzávalók 4 fő részére:
1 ökörfarok
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 zöld paprika
1 érett paradicsom
1 póréhagyma
2 szál sárgarépa
1 pohár Rioja vörösbor
1 teáskanál paprika
Só, bors, 1-2 babérlevél
Olívaolaj
liszt
Elkészítés:
1. Az ízületek között egy éles késsel könnyen feldarabolható a hús. Lisztben megforgatva süssük aranyszínűre minden oldalát egy kevés olívaolajon, majd tegyük félre a kiszedett húst.
2. Közben aprítsuk fel a fokhagymát, hagyma, paprika, póréhagyma, sárgarépa és paradicsom (hámozva és kimagozva). A visszamaradt olajban pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, póréhagymát és paprikát, majd amikor megpárolódott, adjuk hozzá a paradicsomot és sárgarépát. Várjunk néhány percet, majd adjuk hozzá a húst, őrölt paprikát és babérlevelet.
3. Adjuk hozzá a vörösbort, várja meg az alkohol elpárolog, ha elforr a leve pótoljuk vízzel de használhatunk marhahúslevest is). Hagyjuk főzzük körülbelül két-három órán keresztül, vagy amíg megpuhul. Az én állatkám a gulya nagymamája lehetett, mert több mint négy órát főtt, mire megpuhult és levált a hús a csontról.
4. A zöldségektől sűrű szósszal és friss kenyérrel kínálta. Tovább erősödött bennem az érzés, tetszik nekem a spanyol konyha! :-)
Holnap ismét Égigérő Paszulynál a serpenyő.