2014. sze 04.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 12. etap - Rabo estofado al rioja

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 12. etap - Rabo estofado al rioja

Tegnap Morabito és Quintana is feladni kényszerültek a versenyt. Az előzetesen az egyik favoritnak tartott Nairo Quintana a Pamplona és San Miguel de Aralar közötti etapon húsz kilométer után bukott és kulcscsonttörés gyanújával szállította el a mentő. A spanyol Alberto Contador őrzi előnyét a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny szerdai, 11. szakasza után. A hegyi befutóval nehezített etapon az olasz Fabio Aru lett az első. Személyes kedvencem, Alejandro Valverde  hét másodpercet faragott hátrányából, így jelenleg 20 másodpercre van az éllovastól. a sérült versenyzőknek mielőbbi gyógyulást, Alejandronak és Albertonak pedig jó versenyzést kívánok.

Ma La Rioja tartomány Logroño városából indulnak és egy 166,4km-es kör megtétele után ide érkeznek vissza a versenyzők. Logroño észak-spanyolországi város, mely az Ebro folyó partján fekszik, La Rioja tartomány székhelye. Logroño a nagy hagyományú RIOJA bor termőhelyének is a központja. Gasztronómiája az egyszerű de kitűnő minőségű alapanyagokra épül. Nem tengerparti régió, így konyhája a sertés, marha és bárányhúsra illetve az termő zöldségekre épül. A leginkább figyelemre méltó sertéshús termékek édes morcilla (fekete kolbász) és chorizo​​. De ez kétségtelenül Rioja bor, hozott világszerte hírnevet ennek a földnek.

Rabo estefado al rioja - Rioja vörösborban főtt ökörfarok ragu

Hozzávalók 4 fő részére:

     1 ökörfarok
     4 gerezd fokhagyma
     2 fej vöröshagyma
     1 zöld paprika
     1 érett paradicsom
     1 póréhagyma
     2 szál sárgarépa
     1 pohár Rioja vörösbor
     1 teáskanál paprika
     Só, bors, 1-2 babérlevél
     Olívaolaj
     liszt

image_26.jpg

 

Elkészítés:

1. Az ízületek között egy éles késsel könnyen feldarabolható a hús. Lisztben megforgatva süssük aranyszínűre minden oldalát egy kevés olívaolajon, majd tegyük félre a kiszedett húst.

2. Közben aprítsuk fel a fokhagymát, hagyma, paprika, póréhagyma, sárgarépa  és paradicsom (hámozva és kimagozva). A visszamaradt olajban pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, póréhagymát és paprikát, majd amikor megpárolódott, adjuk hozzá a paradicsomot és sárgarépát. Várjunk néhány percet, majd adjuk hozzá a húst, őrölt paprikát és babérlevelet.

3. Adjuk hozzá a vörösbort, várja meg az alkohol elpárolog, ha elforr a leve pótoljuk vízzel de használhatunk  marhahúslevest is). Hagyjuk főzzük körülbelül két-három órán keresztül, vagy amíg megpuhul. Az én állatkám a gulya nagymamája lehetett, mert több mint négy órát főtt, mire megpuhult és levált a hús a csontról.

4. A zöldségektől sűrű szósszal és friss kenyérrel kínálta. Tovább erősödött bennem az érzés, tetszik nekem a spanyol konyha! :-)

image_28.jpg

Holnap ismét Égigérő Paszulynál a serpenyő.

Szólj hozzá

bor gasztronómia spanyol konyha gast tour de serpenyő Rioja ökörfarok