Al dente

ahogyan mi szeretünk gasztro-túrázni Italiában

2014. ápr 04.

Polenta ès gnocchi

írta: Solara
Polenta ès gnocchi

Két hétköznapi étel, amit nem is könnyű jól elkészíteni. A ragukkal  kezdünk, de mellette már fő a krumpli héjjàban a gnocchinak. A polentához egy húsos-kolbász ős raguval készül! de ez nem az a kolbász! amit mi otthon használunk! hanem egy sóval! borral és finocchióval ízesített darált hús. Indítunk az alappal (soffritto - olívaolaj, hagyma, sárgarépa és zeller apróra vágva) beleforgatjuk a húsokat, majd egy kis borral ízesítjük és a jön a paradicsompüré. 

image_15.jpgA polenta készítése egyáltalán nem könnyű munka, de kis segítséggel megbirkózunk a feladattal, mert ma rajta van a vendéglő étlapján. 

image_16.jpgA siker nem marad el, a vendégek akik mi főztünk ezt ették, megtapsolták, miután a chef megsúgta, hogy mi készítettük. 

...

Tovább Szólj hozzá

2014. ápr 02.

Második főzőlecke - húst hússal

írta: Solara
Második főzőlecke - húst hússal

Oktatásunk húsételekkel folytatódik ma a La Pergolában. A szokásos kávézás után kezdünk a mindig tiszta konyhában. Az alapanyagok előkészítése után ezeknek az ételeknek az elkészítése sem tűnik bonyolultnak, csak kicsivel több időt igényelnek a hús miatt. A chefünk arra tanít, hogy ha nem saját kezűleg készítjük a hozzávalókat csak a legjobb minőségű anyagokat szerezzük be, de azokat bátran használjuk, mert sok időt spórolhatunk vele. A mai alapanyagok között van szopós bárány húsa és belsőségei, szeletelt borjúlábszár csonttal és tisztított előfőzött pacal. Az előkészített zöldségek között szerepel az articsóka, zöldborsó, friss menta, rozmaring és a só alatt tartósított kapribogyó is. Megtanuljuk a pacal helyi ...

Tovább Szólj hozzá

2014. ápr 02.

Időutazás

írta: Solara
Időutazás

A mai napon, lévén az oktató vendéglőnk zárva, vissza utazunk az időben mintegy kétezer évet, egyenesen a római birodalmi kikötővárosba, Ostiába. Remélve, hogy még nincs igazi turistaszezon kényelmesen utazhatunk és nézelődhetünk. Ragyogó napsütésben sétálgatunk a pineák alatt az évezredes fényes köveken, a valaha volt város főutcáján. Elbűvölnek a szobortöredékek, az oszlopok, a falrészletek, ahol valaha nagy élet zajlott.

  ostia2.JPG

A szinte épen maradt színház és környéke felerősíti képzelőerőnket, a mozaikpadlókon való sétálgatás egyenesen visszarepít az ókori időkbe. Micsoda mesteri alkotások ezek a mozaikos, nemcsak képileg, de technikailag is, hogy a házak már rég le omlottak fölöttük, a padlóképek csak dacolnak az ...

Tovább Szólj hozzá

2014. már 31.

Ismèt a fedélzeten!!!

írta: Solara
Ismèt a fedélzeten!!!

Első nap a La Pergola-ban

A reggeli kávé után átsétáltunk a nevéhez hűen kiwivel ês szőlővel futtatott Pergola alatt lévő kis vendéglőbe, ahol Emanuele a chef tanít majd bennünket. A település méreteihez képest (mert aligha lehet városnak nevezni) a vendéglő nagyszerű, bárhova be illene felszereltsége, választéka és lehetőségei ismeretében. Bár turisták nem nagyon látogatják, mert ritkán tévednek erre, legfeljebb nyáron, a helybelieknek is maximumot kell nyújtani, amit hiánytalanul meg is tesznek, mind a chef főnök, mind a kiszolgáló személyzet. Első este kipróbáltuk, megismerkedtünk és el voltunk ragadtatva. Ma az első napon 'primi'-ket, ami általában tésztát jelent készítünk. Felvettük a szép egyen-kötényünket, megragadtuk, a fakanalat, a kamerát ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása