Al dente

ahogyan mi szeretünk gasztro-túrázni Italiában

2014. ápr 11.

Mi került az asztalra Ostiában? - antik római konyha

írta: Solara
Mi került az asztalra Ostiában? - antik római konyha

Említettem már, hogy Montelanico egy eldugott kis település, 20km-re az autópályától, alig 2000 lélek itt, de példa értékű közösségi életet élnek. Hűvös, ám napsütéses április eleje van, csütörtök délután fél 5, értünk jön egy kedves hölgy, hogy elkísérjen az óvárosba, biztosan odataláljunk. Ha akarnánk sem tudnánk eltévedni, alig néhány utcából áll a "borgo" -azaz az óváros. A Montelanico-i könyvtárba várnak bennünket, egy antik római konyháról szóló előadásra. Érdekel a téma, hát el nem késnénk semennyiért. Nem kis meglepetésünkre, már összegyűlt a hallgatóság mire megérkezünk, úgy 15-20 fő, a város lakói, férfiak, nők, idősebbek, fiatalok vegyesen.

fotó 2.JPG

Laura, a háziasszonyunk vidáman üdvözöl, ...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj antik római konyha Montelanico

2014. ápr 04.

Polenta ès gnocchi

írta: Solara
Polenta ès gnocchi

Két hétköznapi étel, amit nem is könnyű jól elkészíteni. A ragukkal  kezdünk, de mellette már fő a krumpli héjjàban a gnocchinak. A polentához egy húsos-kolbász ős raguval készül! de ez nem az a kolbász! amit mi otthon használunk! hanem egy sóval! borral és finocchióval ízesített darált hús. Indítunk az alappal (soffritto - olívaolaj, hagyma, sárgarépa és zeller apróra vágva) beleforgatjuk a húsokat, majd egy kis borral ízesítjük és a jön a paradicsompüré. 

image_15.jpgA polenta készítése egyáltalán nem könnyű munka, de kis segítséggel megbirkózunk a feladattal, mert ma rajta van a vendéglő étlapján. 

image_16.jpgA siker nem marad el, a vendégek akik mi főztünk ezt ették, megtapsolták, miután a chef megsúgta, hogy mi készítettük. 

...

Tovább Szólj hozzá

2014. ápr 02.

Második főzőlecke - húst hússal

írta: Solara
Második főzőlecke - húst hússal

Oktatásunk húsételekkel folytatódik ma a La Pergolában. A szokásos kávézás után kezdünk a mindig tiszta konyhában. Az alapanyagok előkészítése után ezeknek az ételeknek az elkészítése sem tűnik bonyolultnak, csak kicsivel több időt igényelnek a hús miatt. A chefünk arra tanít, hogy ha nem saját kezűleg készítjük a hozzávalókat csak a legjobb minőségű anyagokat szerezzük be, de azokat bátran használjuk, mert sok időt spórolhatunk vele. A mai alapanyagok között van szopós bárány húsa és belsőségei, szeletelt borjúlábszár csonttal és tisztított előfőzött pacal. Az előkészített zöldségek között szerepel az articsóka, zöldborsó, friss menta, rozmaring és a só alatt tartósított kapribogyó is. Megtanuljuk a pacal helyi ...

Tovább Szólj hozzá

2014. ápr 02.

Időutazás

írta: Solara
Időutazás

A mai napon, lévén az oktató vendéglőnk zárva, vissza utazunk az időben mintegy kétezer évet, egyenesen a római birodalmi kikötővárosba, Ostiába. Remélve, hogy még nincs igazi turistaszezon kényelmesen utazhatunk és nézelődhetünk. Ragyogó napsütésben sétálgatunk a pineák alatt az évezredes fényes köveken, a valaha volt város főutcáján. Elbűvölnek a szobortöredékek, az oszlopok, a falrészletek, ahol valaha nagy élet zajlott.

  ostia2.JPG

A szinte épen maradt színház és környéke felerősíti képzelőerőnket, a mozaikpadlókon való sétálgatás egyenesen visszarepít az ókori időkbe. Micsoda mesteri alkotások ezek a mozaikos, nemcsak képileg, de technikailag is, hogy a házak már rég le omlottak fölöttük, a padlóképek csak dacolnak az ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása