Tour de serpenyő 2015 - Giro 7. etap. Saltimbocca
Tegnap közel az etap végéhez közel egy figyelemtlen néző okozot balesetet, amiben Contador is érinett volt olyannyira, hogy fájdalmai miatt a pódiumon fel sem tudta emelni a kezét az éllovasnak járó trikó felvételéhez. Csapata, a Tinkoff-Saxo azt közölte, alapos vizsgálatoknak vetik alá, hogy kiderüljön, mekkora a baj. Reméljük semmi olyan komoly, ami befolyásolná a versenyt a továbbiakban.
Ma a csapat Toszkánából indul és Lazióba érkezik. Rómához közel Fiuggi a befutó. A mai receptem egy nagyon egyszerű és ízletes ételt, az olasz konyha egyik remeke.
Saltimbocca alla Romana
Az egyik legismertebb főétel ami a római konyhát reprezentálja. Függetlenül a földrajzi származási területől, saltimbocca alla romana-t külföldön az olasz konyhával azonosítják. Valójában ez a étel a legismertebb azonnal a spagetti után. El tudodjuk képzelni, hogy miért? Az étel olyan ellenállhattalanul zamatos, hogy szinte egyenesen a vendég szájba "ugrik". - "saltimbocca" jelentése=ugorj a számba!
Hozzávalók 4 fő részére:
- 4 szelet, egyenként kb 75g-os borjúcomb szeletek
- 4 hajszál vékony szelet nyers, sós tengeri levegőn érlelt sonka (proscutto crudo)
- 8 db zsályalevél
- 50g vaj
- 2 dl fehérbor (az eredeti recept Marsalat ír elő)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Kicsit meglapogatjuk a hússzeleteket, a felesleges zsírokat, hártyákat eltávolítjuk. Ezután kiterítjük a deszkán, majd ráillesztünk egy-egy szelet sonkát, és félbevágjuk őket, hogy kisebb szeletek legyenek. Mindegyik félszelet közepére helyezünk egy-egy zsályalevelet. Az előkésztítés ezzel készen is van.
Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és zsályával lefele belehelyezzük a hússzeleteket. Hírtelen megsütjük őket, majd átfordítjuk, zsályával felfele, és ezt az oldalát is megsütjük. Amikor mindkét oldal megpirult, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd rálocsoljuk a bort. Amint az alkohol elpárolgott, kész az étel, máris tálalhatjuk, egy szelet friss ropogós kenyérrel.
Egy pohár jól behűtött frizzante bor méltó kísérője lehet ennek az egyszerű ám ízletes ételnek.