2015. júl 06.

Tour de serpenyő (France) 2015. 3. szakasz - Stoemp rákfarokkal

írta: Solara
Tour de serpenyő (France)  2015. 3. szakasz - Stoemp rákfarokkal

Belgiumban vagyunk a 3. versenynapon, az élen Cancellara, de még bármi lehetséges... Nézzük inkább mit adhatunk itt enni a fiúknak.  A belga konyha fogásai közül egy klasszikust választottam, ezt azonban  Lorien 2012 postjában (itt) már elkészítette, ezért egy újragondolt változatot készítettem el.

A STOEMP egy hagyományos belga 'comfort food' - tört krumpli dúsítva zöldségekkel, vagy egyéb finomságokkal. A krumplipüré a világ egyik legnagyobb találmánya, sajnos nem őrzi feltalálója nevét az utókor.  Most egy rákkal és sült krumplival megbolondítva próbáltam ki, így is több mint finom!!!!

( a comfort foodról Égigérő paszuly tollából (itt) már olvashattunk egy korábbi postban)

Hozzávalók 4 fő részére: 

  • egy kiló liszes burgonya
  • egy fej édes hagyma
  • 12 db rákfarok
  • 5 dkg vaj
  • olivaolaj és vaj a sütéshez
  • 2 db szép paradicsom
  • néhány mentalevél
  • 2-3 szál zsenge zöldhagyma
  • 1 db mozzarella
  • só és bors ízlés szerint
  • szerecsendió

A krumpli 4/5-ét meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. A rákokat közben megtisztítjuk, 2cm-es darabkákra vágjuk őlet. A hagymát megtisztítjuk, olívaolajon megpároljuk és hozzásadjuk a rákdarabkákat. Készre pirítjuk majd félretesszük.

A mozarellát felkockázzuk, a zöldhagymát és a mentalevelet  felaprítjuk, a paradicsomot meghámozzuk, és a magokat is eltávolítjuk, a pardicsomhúst felkockázzuk. vékony lis

A krumpli maradék 1/5 részét meghámozzuk, vékony darabkákra felaprítjuk majd egy serpenyőben vajon és olívaolajon ropogósra sütjük. ha kész kiszedjük és félretesszük.

Amint a sós vízben megfőtt a krumpli, leszürjük a vizet róla és krumplitörővel összetörjük, belekeverjük a vajat szerecsendiót ízlés szerint sót és borsot, majd a mozzaellát, zöldfűszereket, paradicsomort, a rákmokat és a sült krumplit. Forrón tálaljuk.  Garantáltan pazar ízorgia! Egy korsó belga sör pedig csak emeli a gasztronómiai élményt egy ilyen meleg nyári nap.

image_55.jpg

 

 

Szólj hozzá

Belgium tour de serpenyő