Tour de serpenyő (Vuelta) 2016. 10 szakasz - Asturias
Chorizo a la sidra - tapas
Az előző nap összefoglalása összefoglalása: "Nairo Quintana tegnap felvette, ma pedig elveszítette/leadta a piros trikót. A 9. szakasz után a vasárnapi győztes, David De La Cruz vezeti az összetettet. Várható volt, hogy a tegnap látottak fényében nem lesz óriási tempó a főmezőnyben, minden esélyes inkább a Covandongára készül(t). Volt értelme tehát szökéssel próbálkozni de, hogy ebből piros trikó is legyen…
Ez talán kicsit meglepő. Mintha valami tudatos dolgot láttunk volna a Movistar részéről, nagyon nem voltak szomorúak Quintana miatt. Hazaért a szökés, a főmezőny Valverde vezetésével majdnem három perc hátránnyal érkezett célba. Jöhet az igen kemény hétfői szakasz, és a 12.2 km hosszú, átlagosan 7.2%-os Covadonga.
A Movistar akár vissza is szerezheti a pirosat." (Hosszabbítás.hu)
Nos mit hoz a mai nap? A versenyben a pihenőnap előtti utolsó nap, a hegyekben.... A serpenyőben pedig szintén valami izgalmas....
Asturia - a hercegségnek különleges gasztronómiája van, és bizonyos ételek tipikusan az asztúr konyha remekei. A tengerek halat, a zöld rétek húst, tejet és sajtot adnak az itt élők tányérjaira. Több tucatnyi eredeti asztúr étel szerepel az éttermek étlapjain. Évente rengeteg olyan turista érkezik a tartományba, akik Asztúria konyhájára kíváncsiak. Valóban ez a hercegség egyik legfontosabb vonzóereje. Azt meg kell említeni, hogy a hercegség konyhája előszeretettel használja a kiváló minőségű helyi chorizot. Ebből készítettem egy tapast, tapasztalatom szerint elég gyorsan elfogyott.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 3 teáskanál olívaolaj
- 1 lis fej édes hagyma
- 1 1/2 teáskanál örölt édes paprika
- 2 dl sidra (ciber)
- fél dl csirke alaplé
- 1 babérlevél
- 300 g chorizo ferdén feldarabolva
- cherryecet ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
Elkészítés: Az olívaolajon "szőkítsük" meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá az őrölt paprikát, vegyük közepesre a lángot és adjuk hozzá az cibert, a levest, a babérlevelet és forraljuk fel. Ezután vegyük kisebbre a lángot, lassú tűzön főzzük 5 percig,. Ezen a ponton tegyük a chorizót és lassú tűzön főzzük percig továbba (vagy amig a szósz kezd besűrűsödni. Keverjük hozzá a cherryecete és a petrezselyemzöldet. Forrón tálaljuk