Al dente

ahogyan mi szeretünk gasztro-túrázni Italiában

2015. máj 31.

Tour de Serpenyő 2015 - Giro 21. etap - Salsa verde

írta: Solara
Tour de Serpenyő 2015 - Giro 21. etap  - Salsa verde

Utolsó nap, elköszönünk Olaszországtól. Az idén is izgalmas és szép verseny volt.   Azt utolsó etapon hagyományosan nem történik semmi ami az összetett sorrendjét befolyásolná. Contador megőrizte összetettben az első helyét, Aru a második, aki a 20. szakaszon első helyezett lett. Várhatóan az élen már nem lesz változás a sorrendben, de azért ne kiabáljuk el....

Torinóból indul az utolsó napon a mezőny és Milánóban van a befutó. Ezúttal egy klasszikus piemonti receptet hoztam. 

Hozzávalók: 

- 2 csokor petrezselyemzöld

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 főtt tojás sárgája

- 2 szelet olaj alatt eltett szardella, lecsepegtetve ésszálkátalanítva

- 10 db só alatt eltett kapribogyó lemosva a sótól

- 100g zsemlemorsza

- 2 ...

Tovább Szólj hozzá

2015. máj 23.

Tour de serpenyő 2015 - Giro 14.etap. Asparagi alla Veneta

írta: Solara
Tour de serpenyő 2015 - Giro 14.etap. Asparagi alla Veneta

A mai napon egyenkénti időfutam lesz. Treviso-Valdobbiadene útvonalon. Mesés táj, a glera szőlők glédában  állnak és figyelik a verseny alakulását. Szerintem Aru szurkolók. Legalább is remélem, mert én neki szurkolok. Ma a Strada del Prosecco-n tekerünk, és itt a helyi szőlőfajta a Glera. A hagyományokat ápolva hoztam egy igazi  tradizionális receptet Veneto tartományból. Könnyű, gyors és ízletes. Mivel spárgaszezon van, most a spárgát is spárgával.... :-) 

Hozzávalók 4 személyre:

- 1,2 kg zöldspárga

- 4 tojás

- extraszűz olivaolaj

- ecet, só, bors ízlés szerint

image_52.jpg

Elkészítés: Tisztítsuk meg a spárgát, majd főzzük meg enyhén sós vízben. (a zöldspárga hmegtisztítását úgy tanultuk, hogy a spárgát ...

Tovább Szólj hozzá

olívaolaj Veneto Olasz konyha

2015. máj 19.

Tour de serpenyő 2015 - Giro 10.etap. Tortellini

írta: Solara
Tour de serpenyő 2015 - Giro 10.etap. Tortellini

 

Ismét egy klasszikus. Nemrégen Bolognaban jártunk főzőtúrán, itt kihagyhattalan feladat volt a tortellini készítése, most ezt fogom megosztani.

A tortellini az Emiglia-Romagna-i családok szent eledele, Egy-egy családi recept hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és nezedékről nemzedékre száll. A tészta eredete a legenda szerint:  Lucrezia Borgia megszállt egy kis útszéli fogadóban egy éjszakára. A fogadós kíváncsisága olyan nagy volt, hogy nem bírta ki, hogy be ne kukucskáljon  a kulcslyukon, de csak a köldökét látja a vonzó nőnek. Ez annyira felkavarja és megihleti, hogy az éjszakát a konyhában tölti és megalkotja a tortellinit.

Az én receptem amit Chef Elio Tacchini-vel készítettünk.

Hozzávalók a tésztához ...

Tovább Szólj hozzá

2015. máj 15.

Tour de serpenyő 2015 - Giro 7. etap. Saltimbocca

írta: Solara
Tour de serpenyő 2015 - Giro 7. etap. Saltimbocca

Tegnap közel az etap végéhez közel egy figyelemtlen néző okozot balesetet, amiben Contador is érinett volt olyannyira, hogy fájdalmai miatt a pódiumon fel sem tudta emelni a kezét az éllovasnak járó trikó felvételéhez.  Csapata, a Tinkoff-Saxo azt közölte, alapos vizsgálatoknak vetik alá, hogy kiderüljön, mekkora a baj. Reméljük semmi olyan komoly, ami befolyásolná a versenyt a továbbiakban.

Ma  a csapat Toszkánából indul és Lazióba érkezik. Rómához közel Fiuggi a befutó. A mai receptem egy nagyon egyszerű és ízletes ételt, az olasz konyha egyik remeke.

Saltimbocca alla Romana

Az egyik legismertebb főétel ami a római konyhát reprezentálja. Függetlenül a földrajzi származási területől, saltimbocca alla romana-t ...

Tovább Szólj hozzá

Lazio Olasz konyha tour de serpenyő

süti beállítások módosítása