2014. aug 27.

Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 5. etap - HÍGADO A LA RONDEÑA

írta: Solara
Tour de Serpenyő Vuelta 2014. 5. etap - HÍGADO A LA RONDEÑA

A mai etap Priego de Cordobából indul és Rondában lesz a befutó. Még mindig Andalúziában vagyunk, Ronda az egyik legfontosabb turisztikai célpont Spanyolországban, Andalúzia harmadik leglátogatottabb városa. Hatalmas történelmi, művészeti és kulturális gazdagság halmozódott itt fel, minden korszak hagyott valami nyomot maga után. Meg kell említeni a bikaviadalok hagyományát is, az első, kifejezetten erre a célra felhúzott aréna Spanyolországban a Ronda-i volt, az egyetlen, melynek  kőtribünje van. Tervezője ugyanaz a mérnök Martin de Aldehuela volt, aki a  El Tajo szurdokon átívelő Új híd (Puente Nuveo) megépítésével már bizonyította zsenialitását. Lenyűgöző geológiai csoda képe tárul az ide látogatók elé,mintha a város közepe valamilyen oknál fogva beszakadt  és a mélybe zuhant volna... Ezt a szakadékot íveli át 120m magasan ez a híd. Építése 42 évig tartott. Híres embereket is vonzotta ez a város, Orson Welles és Ernest Hemingway is sok időt töltött itt. Ne zárjuk ki a lehetőségét, hogy egyszer én is eljutok ide. :-)  Az pedig egészen biztos, hogy a mai 180km-es szakaszt itt fejezik be a fiúk.

A mai receptem HÍGADO A LA RONDEÑA  - Rondai máj.

HOZZÁVALÓK 4-6 főre

  • 1 Kg. sertésmáj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 pohár bor,
  • 15 dkg. bacon szalonna,
  • 2 evőkanál vaj,
  • 25 dkj. paradicsom,
  • 100 gr. fenyőmagot
  • 100 gr. mandula,
  • 2 - 3 gerezd fokhagyma,
  • , bors ízlés szerint

    ELKÉSZÍTÉS: 
    Vágjuk a szalonnát és a májat apró darabokra.  Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá az apróra vágott szalonnát. Miután a szalonna  aranyszínűre sült, adjuk  hozzá az apróra vágott májat és a hagymát nagyon finomra vágva. Néhány perc múlva hozzáadjuk a pohár fehérbort, miután az alkohol elpárolog beleborítjuk a darabokra vágott hámozott és kimagozott paradicsomot. Fedjük le az edényt, és lassan főzzük egy órát.  A mandulát és fokhagymát ( a recept szerint egy mozsárban - ezt én mozsár híján egy elektromos aprítóval oldottam meg ) zúzzuk finomra és a főzés fele idejénél adjuk a májhoz. Szükség esetén kevés vízzel pótoljuk az elpárolgott levet, hogy megfelelő állagú krémes szaftot kapjunk.

 image_23.jpg

 

Holnap Paszulynál a serpenyő.

 

Szólj hozzá

máj spanyol konyha tour de serpenyő Ronda - Andalúzia